Çfarë fshihet pas dëshirës së mistershme të Rusisë për të negociuar?

Agjencia “Reuters”, duke iu referuar burimeve të saj në Kremlin, solli lajme bombastike nga Moska. Vladimir Putin është gati të “ngrijë” luftën në Ukrainë në “vijën e parë të frontit” aktual, por është gati të vazhdojë luftën nëse ” Perëndimi nuk pajtohet me këtë”.Shumë e morën menjëherë si të mirëqenë, si propozimin e Putinit për një armëpushim. Udhëheqësi rus thuhet se iu ankua disa prej bashkëpunëtorëve të tij të ngushtë se ishte “i lodhur nga lufta”. Bashkëbiseduesit e Reuters nga ato samite të Kremlinit thonë se Putin “mund të bëjë luftë për aq kohë sa është e nevojshme”, por gjithashtu se ai është “i gatshëm për një armëpushim për të ngrirë luftën”, tha një zyrtar i lartë rus i njohur me bisedimet e nivelit të lartë në Kremlin. Por nëse ky “propozim” shpërthyes është vetëm një “spin” e Kremlinit, do ta dimë në kohën e duhur, por pa dyshim vëmendje duhet t’i kushtohet çdo propozimi.

15 qershori si afat

Bashkëbiseduesit e Reuters janë shumë të qartë, nuk është “propozim” i Putinit për t’i dhënë fund apo për t’i dhënë fund luftës në Ukrainë, por “vetëm” për ta ngrirë atë. Kjo nënkupton se lufta nuk do të përfundojë, por vetëm do të vihet në një gjendje “të fjetur” deri në njoftimin e mëtejshëm ose derisa të ndërpritet. Së fundi, përvoja e shumë konflikteve të ngrira na tregon se ato mund të shkrihen në çdo kohë dhe lufta mund të fillojë përsëri. Ne gjithashtu nuk e dimë nëse Putini e tha këtë apo nëse është një interpretim i fjalëve të tij, në kuptimin që dikush dëgjon atë që kërkohet dhe jo atë që u tha, sepse ne e dimë se Putini është mjaft dinak dhe hipokrit. Kujtojmë se një ditë para agresionit kundër Ukrainës, ai u betua se nuk do të kishte luftë. Në samitin e paqes zvicerane, nga 15 deri më 16 qershor, nuk do të ketë rusë, por pritet pjesëmarrja e rreth njëqind delegacioneve nga e gjithë bota.

“Lufta e ngrirë”

Nëse Putini është thjesht duke kërkuar një pushim të vogël politik, derisa ai të marrë masat e tij dhe të shohë rezultatin e mbledhjes zvicerane, është një pyetje po aq legjitime, ashtu edhe nëse është vetëm një kontroll i situatës që mund të manipulohet. Të mos harrojmë se Putini herë pas here thotë se Rusia është “gjithmonë e hapur për negociata”, por ato nuk ndodhin kurrë edhe pas gati dy vjet e gjysmë lufte.Putini gjithmonë vazhdon të thotë se është i gatshëm për negociata, por “me kushte ruse”, dhe ato janë të shkruara në të ashtuquajturin “plan”, “operacion special”, çmilitarizimi dhe denazifikimi i Ukrainës, që në përkthim do të thotë, kapitullim dhe krijimi i një qeverie kolaboracioniste pro-ruse. Dmitry Peskov, një zëdhënës i Kremlinit, i pyetur nga Reuters për të komentuar mbi njoftimet, tha se Putin “e ka bërë të qartë në mënyrë të përsëritur se Rusia është e hapur për dialog për të arritur qëllimet e saj dhe se Putin “N\nuk dëshiron një luftë të përjetshme” .

3 kushtet

Pritet reagimi i Ukrainës dhe situatën e komentoi për median serbe “Danas” ish-ambasadori Bozho Kovaçeviç. “Nuk është hera e parë që përfaqësuesit rusë ofrojnë negociata dhe përfundimin e luftës në Ukrainë, por këtë herë në këto mesazhe të transmetuara fshehurazi nuk përmenden kushtet që Rusia ka vendosur gjithmonë deri tani. Këto ishin tre kushte: denazifikimi, demilitarizimi dhe statusi neutral i Ukrainës, por kushti që Rusia me shumë gjasa nuk ka ndërmend të heqë dorë mbetet, që është që territoret e aneksuara të Ukrainës të mbeten nën sundimin rus”, shpjegoi ai. Pyetja kryesore është nëse presidenti Zelenski më në fund mund të pajtohet me këtë për të parandaluar viktima të tjera, shpjegoi Bozho Kovaçeviç.“Ne e dimë se pas negociatave në Stamboll në vitin 2022, Ukraina propozoi një marrëveshje paqeje me të cilën Rusia ra dakord, por nën presionin e Perëndimit, Ukraina hoqi dorë nga kërkesa e saj dhe më pas Presidenti Zelensky mori një vendim për të ndaluar çdo negociatë me Rusinë”, kujtoi ish-ambasadori. Por tani në Perëndim po mësohen me idenë se lufta në Ukrainë, nëse asnjëra palë nuk lëshon rrugë, do të zgjasë një kohë shumë të gjatë.Megjithatë është e vështirë të thuhet nëse ky është një moment vendimtar.

About Redaksia

Check Also

25-vjetori i çlirimit të Kosovës/ Kurti: BE është synimi ynë politik, NATO destinacioni ushtarak

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka deklaruar se 25-vjetori i çlirimit të vendit, është ditë …