Ekonomi

Në Europë çmimet po bien, në Shqipëri rriten

Pritshmëritë e konsumatorëve europiane për çmimet ranë në nivelin më të ulët që nga viti 2020, duke sinjalizuar se vala inflacioniste në Kontinentin e Vjetër po zbutet. Indeksi i pritjeve konsumatore për çmimet, i cili publikohet nga Komisioni Europian, në muajin maj shënoi vlerën 12.2 nga 15 që ishte një …

Read More »

Efektet shkatërruese të ekonomisë informale që ka mundur realen

Nëse një ekonomisti të njohur ndërkombëtar do t’i kërkohej që të bënte një vlerësim për ecurinë ekonomike të Shqipërisë, ai do të bazohej në disa variabla, si tendencat demografike, ecuria e konsumit, produktiviteti, eksport-importe e bilanci tregtar, çmimet, kredia apo dhe investimet që po bëjnë sipërmarrjet për teknologjinë e informacionit …

Read More »

Flukset valutore të paligjshme po gjunjëzojnë eksportet

Nga Blerina HOXHA Prodhimi dhe eksporti janë baza më e qëndrueshme për zhvillimin e një vendi, sado i vogël të jetë në sipërfaqe dhe popullsi. Përvojat kanë treguar se të gjitha vendet me mirëqenie të lartë kanë pasur në themel të zhvillimit prodhimin dhe eksportet. P.sh., Gjermania e krijoi pasurinë …

Read More »

Kosova lë pas Shqipërinë për rritje ekonomike

Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) në raportin e publikuar ditën e sotme shprehet se në rajonin e Ballkanit, Kosova është vendi që po ecën më shpejt dhe më mirë sesa vendet e tjera, duke lënë pas shtetet e tjera të rajonit, pavarësisht se Kosova është shteti më i …

Read More »