Italia ul taksën e gazit, Rama shtoi një taksë të re për karburantet

Agjensia Kombëtare Italiane për furnizimin me hidro karbure, ENI, me një notë zyrtare ka informuar ndërprerjen e furnizimit me naftën ruse e derivatet e saj.

Agjensia italiane ka vendosur pezullimin e të gjitha kontratave në fuqi me Rusinë, për furnizmin me naftën bruto e produktet e saj, si dhe ka informuar se po ndjek me vëmendje procesin e furnizimit me gazin nga Rusia.

Kryeministri italian Mario Draghi ka informuar në Parlamentin italian mbi masat konkrete që qeveria po ndërmerr për të përballuar krizën energjitike që ka përfshirë vendin.

Qeveria italiane do të reduktojë në 5% taksën mbi konsumin në faturat e gazit e ka lëvruar një fond prej 16 miliardë euro për të ndihmuar familjet nga rritjet e çmimit të furnizimit me gaz.

Gjithashtu janë përcaktuar bonuese sociale për të përballuar rritjen e çmimeve të gazit e energjisë për familjet në nevojë e me të ardhura të ulëta, e familjet me persona të sëmurë.

Kryeministri italian ka informuar se ekzekutivi i tij po punon për të eleminuar varësinë nga gazi rus, e ka si objektiv të ndërmarrë një aksion të fortë e konkret ndaj Rusisë me pezullimin e furnizimit nga ku vend.

Tre janë rrugët e shpejta të identifikuara për të zëvendësuar gazin rus; rritja e kërkesës së furnizimit me gaz nga Algjeria e Libia, shtimi i prodhimit vendas i cili për momentin furnizon vetëm një përqindje të ulët të nevojës kombëtare, baraz me 3.l miliardë metra kub në vit, si dhe rritja e rezervave kombëtare të gazit për të përballuar cdo të papritur.

Ndaj krizës energjitike e të gazit, qeveria italiane po punon dhe për forcimin e sektorit të energjisë së rinovueshme e riaktivizimin e centraleve me karbon.

Gjatë një viti Italia furnizohet mesatarisht me 70 miliardë metra kub gaz, ku 30 miliardë eksportohen nga Rusia e që janë baraz me 40% të sasisë totale.

Ministri italian i Tranzicionit Tekonologjik ka informuar gjithashtu se brenda 30 muajve, Italia do të evitoj varësinë nga gazi rus, e se qysh në pranverën e këtij viti, 15-16 miliardë kub gaz që do të mbërrij në Itali, do të kenë një tjetër vend furnizues e jo më Rusinë.

About Redaksia

Check Also

Investigimi/ Trafik kokaine me taksitë në Tiranë, pamje e prova, por policia hesht

Me shprehjen “e dinim” që nën zë e qarkullojnë këto ditë ata që duhet të …

Leave a Reply