Washington Post ngre pyetjen tronditëse: A po shkon SHBA drejt luftës civile?

Është e lehtë dhe logjike të arrihet në përfundimin se Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë sot në prag të luftës civile, ashtu siç ishte në fillim të vitit 1861. Por ata nuk kanë arritur ende në atë pikë, megjithëse kjo nuk do të thotë se ata do të jenë në gjendje të shmangin konfliktin e dhunshëm.Ky është qëndrimi i Marc Fisher, redaktor i lartë i gazetës amerikane Washington Post, i cili vëren se një numër i madh politikanësh republikanë dhe demokratë, si dhe punonjës akademikë, të cilët studiojnë konfliktet civile dhe ekstremizmin, tani pranojnë idenë se “lufta civile është ose e menjëhershme ose e nevojshme”.

Fisher shton në artikullin e tij se ato paraqesin prova që mund të duken bindëse, si një stuhi kërcënimesh kundër agjentëve të FBI-së, gjyqtarëve, zyrtarëve të zgjedhur, anëtarëve të bordit të shkollave dhe mbikëqyrësve të zgjedhjeve. Ekstremistët amerikanë stërviten për të kundërshtuar qeverinë e tyre. Përveç kësaj, ka sondazhe që tregojnë se shumë amerikanë presin konflikt të dhunshëm.

Megjithatë, Fisher beson gjithashtu se mund të konkludohet lehtësisht dhe logjikisht se përhapja e retorikës ekstremiste të krahut të djathtë, paralajmërimet alarmante në mediat kryesore dhe breshëria e kërcënimeve dhe sulmeve individuale pas kontrollit të befasishëm të FBI-së të këtij muaji në shtëpinë e ish-presidentit amerikan Donald Trump, nuk mjaftojnë për të parashikuar mundësinë e tmerrshme të shpërthimit të luftës civile.

Dy grupe

Sipas autorit, janë dy grupe që janë të ndarë se sa seriozisht duhet marrë kërcënimi i luftës civile. Nuk është vetëm një shembull tjetër i ndarjeve të thella në Amerikë, por një lloj marrëveshjeje e bazuar në fakte të përbashkëta.

Të dy grupet e analistëve, domethënë ata që thonë se vendi po shkon drejt luftës civile dhe ata që thonë se kërcënimi ekzistues është kryesisht i kufizuar tek individët dhe grupet e vogla e të çorganizuara, veprimet e rrezikshme dhe të shpërndara të të cilëve nuk përbëjnë bazën për luftë civile, bien dakord se atje ka pak mundësi për një sulm të organizuar dhe të dhunshëm ndaj qeverisë, autoriteteve lokale ose shtetërore.

Por ka ende një ndarje të mprehtë nëse një seri sulmesh individuale dhe sulmesh nga grupe më të vogla mund të çojnë në një konflikt të ngjashëm me luftën që destabilizon vendin, tha Fisher.

Në diskutimin e tyre për luftën civile, të dyja palët bien dakord se tendenca më shqetësuese, në këtë fazë më të rrezikshme të shpërthimeve sporadike të dhunës në vitet e fundit, është në fakt humbja e besimit, shpresës dhe ndjenjës së përkatësisë në një shoqëri kohezioni i së cilës është gërryer rëndë.

Fisher përmendi gjithashtu një shkrimtar dhe teoricien që inkurajoi luftën civile, pikërisht William Pierce, autor i “The Turner Diaries”, një profesor i fizikës që u bë një aktivist neo-nazist.

Fisher deklaroi se e kishte intervistuar këtë shkrimtar një çerek shekulli më parë, kur i tha fjalë për fjalë se qëllimi i atyre që ai shpresonte të lexonin librin e tij ishte “të rrëzonin qeverinë dhe të çlironin vendin nga hebrenjtë dhe zezakët”, siç tha ai.

“Do të doja që Amerika e Veriut të bëhej një kontinent i bardhë”, shtoi Pierce. “Ne duhet ta shkatërrojmë sistemin përpara se ai të na shkatërrojë ne. Nëse nuk e heqim këtë kancer nga trupi ynë, ndryshe e gjithë specia jonë do të zhduket plotësisht.”

“Terrorizëm i organizuar”

Fisher theksoi se Pierce, i cili vdiq në vitin 2002, i tha atij se priste që aktet individuale të dhunës të frymëzuara nga libri i tij të bëheshin më të zakonshme. “Një ditë do të ndodhë terrorizmi i vërtetë, i organizuar, i kryer sipas planit, me qëllim përmbysjen e qeverisë”, tha ai.

About Redaksia

Check Also

Si e planifikoi Naim Murseli vrasjen e gruas së tij, dëshmia e vrasësit

Mbrëmjen e së mërkurës, një vrasje në rrugën “Dalip Alshiqi” tronditi Prishtinën. Raportimet fillestare pohuan …

Leave a Reply