Na pret një dimër i ftohtë dhe i gjatë, drutë janë monopol i Taulant Ballës

Nga Sorina KOTI

Varfërimi deri në shkatërrimin ekonomik!

Çdo vit, sa here vjen vjeshta-dimri diskutojme dhe debatojme per rritjen e cmimit te druve dhe energjise elektrike, per pamundesine e sigurimit te tyre dhe vuajtjen e qytetareve, sidomos per zonen Veri-Lindore (Qarku Kukes, Diber) dhe Jug-Lindore (Qarku Korce dhe pjeserisht Qarku Elbasan).

Ne, qe jetojme ne keto zona e dime se cdo te thote dimer i forte dhe i gjate…

Por, si kurre ndonjehere, kete vit drute po konsiderohen si mall luksi, pasi nuk gjen per t’i blere (te gjithe e dine dhe e thone, qe eshte monopol i deputetit Taulant Balla) dhe cmimi ka shkuar nga 4500lek/m3 ne 7500lek/m3 (druve te pa prera).

Per nje familje me dy te punesuar me te ardhura mesatare:

Paga mesatare neto 48.000×2 persona = 96.000 lek/muaj

96.000 lek- 7600lek energji (brenda 800 kë/h) – 2500lek uje – 58.000lek ushqim bazik – 18000 shpenzime femije = 10.000 lek kursime/muaj

Me keto kursime, nje familje mund te blere vetem 15m3 dru per ngrohje dimerore, kur nevojat jane per 20-25m3.

Ndersa cmimini druve te prera, nga 1800 lek ka shkuar ne 2500 lek/m3, ku te gjithe e dime, qe nuk kane as cerekun e metrit.

Ndersa per pensionistet, ku pensioni mesatar eshte 15.000lek/muaj ndersa minimumi jetik eshte perllogaritur 17.000 lek/muaj, blerja e druve dhe produkteve ushqimore eshte pothuajse e pamundur.

Keshtu qe, fasada e paketes se ndihmes per:

pensionistet (riindeksimi me 9.5%/vit);

rritja e pages per punonjesit si dhe rritja qesharake e ndihmes ekonomike me 10%,

jane mashtrimet galopante, qe u ofrohen perseri qytetareve.

Te gjithe ne e dime, se:

sa para kemi ne xhepat tona,

sa te veshtire e kemi te blejme minimumin jetik te ushqimeve, ku cmimet jane rritur me 35-40% brenda 6 muajve te fundit;

ku cmimi i druve ka arritur majat;

ku inflacioni nuk po gjen stopim;

ku pagat mbeten atje ku ka qene,

dhe kjo na sjell panoramen e varferise deri ne shkaterrim te ekonomise.

Gjithmone do e them, qe kjo situate eshte ne doren tone; eshte ne doren tone ta ndryshojme realitetin.

Reagimi qytetar … kjo eshte forca jone!

About Redaksia

Check Also

Berisha i kujton Yuri Kim çfarë ndodhi në ’97: Një ambasadore u largua, por jo SHBA

Kryetari i PD, Berisha i kujtoi ambasadores Yuri Kim se nuk ka pasur asnjë ndërprerje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.