BIRN: Qeveria e mbylli shkollën e Gylenit nën presionin e Turqisë

Protestuesit e lidhin vendimin e qeverisë shqiptare për mbylljen e një kolegji të njohur të lidhur me Gylenin me kërkesat që vijnë nga presidenti turk.

Nga BIRN

Qeveria e Shqipërisë është akuzuar se i është dorëzuar presidentit autoritar të Turqisë pasi të enjten mbylli papritur një shkollë të lidhur me predikuesin turk në mërgim Fethullah Gulen, pa dhënë arsye të qarta.

Pas kritikave publike të këtij vendimi, ministrja e Arsimit, Evis Kushi, të premten tha shkollës i është hequr licenca për shkak se godina e Kolegjit Mehmet Akif është ndryshuar pa leje dhe nuk i plotëson më kushtet.

“Kanë filluar procesin mësimor 2022-2023 në një vendndodhje dhe mjedise të tjera, të pamiratuara nga MAS, pra pa certifikimin ligjor përkatës të standardeve të godinës”, shkroi Kushi në Facebook.

“Në kushte të ushtrimit të veprimtarisë jashtë kritereve përkatëse, licenca duhet të revokohet”, shtoi ajo, duke thënë se vendimi nuk ka asnjë lidhje me “spekulimet” aktuale mediatike.

Kolegji Mehmet Akif Ersoy tha të enjten se mësoi për urdhrin e mbylljes nga mediat dhe se do të ndërmerrte hapa ligjorë për ta kundërshtuar atë.

“Shkolla e mesme jopublike “Mehmet Akif” është pjesë e Fondacionit Gulistan prej 26 vitesh në Shqipëri, duke zbatuar me përpikëri kuadrin ligjor të vendit, duke gëzuar një histori të madhe suksesi, pasi është renditur vazhdimisht në krye të lista e shkollave më të mira”, tha kolegji.

Ai shtoi se më 14 shtator është kryer një inspektim nga Ministria e Arsimit dhe më 22 shtator është njoftuar me postë se institucioni nuk i plotëson kriteret për të vazhduar punën.

“Përballë një vendimi të tillë, ne jemi plotësisht të bindur se drejtësia do ta thotë fjalën e saj. Fondacioni Gulistan do të ndjekë të gjitha procedurat ligjore për të mundësuar vazhdimin normal të aktivitetit arsimor”, shtoi ai.

Agjencia shtetërore e Turqisë, Anadolu, raportoi gjithashtu se një kopsht fëmijësh Zubeyde Hanim që është pjesë e Kompanisë Arsimore Turgut Ozal, i cili gjithashtu kishte lidhje me kolegjin e lidhur me Rrjetin Gulistan, u urdhërua gjithashtu të mbyllej.

Shumë e kritikuan vendimin dhe e lidhën atë me thirrjet e përsëritura të presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan që Shqipëria të mbyllte institucionet e lidhura me armikun kryesor të Erdoganit, Gylenin, i cili jeton në mërgim që nga viti 1999 në SHBA.

Erdogan dhe qeveria e tij akuzojnë Gylenin dhe rrjetin e tij për orkestrimin e një grushti të dështuar shteti në vitin 2016 dhe e përkufizojnë rrjetin si “Organizata Terroriste Fethullahiste”, ose shkurt “FETO”.

“Dëmton thellësisht kombin tonë që FETO mund të operojë ende në Shqipëri. Në periudhën e ardhshme, pritshmëria jonë më e sinqertë është se do të ndërmerren hapa më konkretë, këmbëngulës dhe të shpejtë kundër strukturave të FETO-s në Shqipëri”, tha Erdogan në Shqipëri në janar.

Mijëra institucione – universitete, shkolla, banka, kompani mediatike, OJQ dhe firma private – të zotëruara ose të drejtuara nga anëtarë të dyshuar të Rrjetit Gulistan janë mbyllur që kur autoritetet nën Erdoganin shtypën tentativën për grusht shtet. Qeveria turke vazhdon t’u bëjë presion vendeve të tjera që të bëjnë të njëjtën gjë.

Megjithatë, deri më tani, përveç disa shteteve në Afrikë dhe Azi, të cilat kanë qeveri autokratike, shkollat ​​e Gylenit kanë vazhduar të funksionojnë pa probleme.

Në Shqipëri, shkollat ​​e lidhura me Gylenin konsiderohen gjerësisht si ndër më të mirat.

Profesori i Gazetarisë në Universitetin e Tiranës, Ervin Goci tha se “arsimi është politizuar”.

Një profesor tjetër, Erlis Cela, tha se kolegji u mbyll “sepse presidenti turk e kërkoi këtë”.

“Duke lejuar që një konflikt dhe një çështje e brendshme e një vendi tjetër të futet në shoqërinë shqiptare dhe në arsimin shqiptar, ai i ka bërë dëm Shqipërisë, pasojat e të cilit do t’i vuajmë për një kohë të gjatë. Ky vend është kthyer në një çmendinë të madhe ku çdo gjë mund të ndodhë dhe askush nuk flet”, shkroi Cela.

Një hashtag që bën thirrje për anulimin e vendimit (#anullombylljenemehmetakif) ka filluar të bëhet trend në Facebook.

Kjo nuk është hera e parë që në Shqipëri mbyllet një shkollë e lidhur me Gylenin. Në shtator 2020, qeveria mbylli gjithashtu disa institucione të tjera arsimore fetare dhe laike të krijuara me financim turk.

About Redaksia

Check Also

Kërkohet dyfishimi i çmimit të biletës së urbaneve

Operatorët kryesorë të transportit urban ngrenë shqetësimin e mosstabilizimit financiar të sektorit e ndikuar nga …

Leave a Reply

Your email address will not be published.