Shifra dramatike:12 mijë shqiptarë kanë hyrë ilegalisht ne Angli këtë vit

Sipas të dhënave të marra nga “The Independent”, shumica e azilkërkuesve shqiptarë të cilëve iu dha leja për të qëndruar në Mbretërinë e Bashkuar vitin e kaluar ishin gra të trafikuara.

Një analizë nga Vëzhguesi i emigracionit të Oxford zbuloi se 86 % e shqiptarëve që morën vendime pozitive për aplikimet për azil ishin gra, leja e qëndrimit të të cilave u ishte dhënë mbi bazën se kishin gjasa të ishin trafikuar dhe në nevojë të vërtetë. të mbrojtjes.

Analiza tregon gjithashtu se më shumë se gjysma (55%) e aplikantëve të rritur shqiptarë për azil ishin të suksesshëm në fazën fillestare të vendimit. Normat e pranimit për kërkesat e azilkërkuesve shqiptare ishin më të larta si në Irlandë ashtu edhe në Itali, me normat fillestare të dhënies së vendimit përkatësisht 88 % dhe 59 %, krahasuar me 55 % në Mbretërnië e Bashkuar.

Ashtu si në Mbretërinë e Bashkuar edhe në Francë aplikuan një numër i madhë azilkërkuesish, ku të dyja vendet patën rreth 7700 azilkërkues shqiptarë, duke përfshirë si aplikantët kryesorë ashtu edhe anëtarët e familjes.

Shifrat e publikuara rishtazi vijnë një ditë pasi sekretarja e brendshme Suella Braverman u tha deputetëve në Parlament se shqiptarët “po abuzojnë me legjislacionin modern të skllavërisë” dhe se ata “nuk janë të mirëpritur dhe nuk duhet të qëndrojnë më në MB”.

Javën e kaluar në një seancë dëgjimore të komisionit të përzgjedhur për punët e brendshme, komandanti i anijeve të vogla Dan O’Mahoney përshkroi një rritje “eksponenciale” të mbërritjeve të anijeve nga Shqipëria, me më shumë se 12,000 njerëz këtë vit, nga të cilët 10.000 ishin meshkuj.

Ai tha se shumë “luajnë me sistemin” dhe “nuk janë të interesuar” në ndjekjen e kërkesave për azil. Z. O’Mahoney shtoi se ata “zhduken dhe punojnë ilegalisht” dhe sjellin rritje të “kriminalitet shumë të dëmshëm” në MB, ndërsa të tjerët “kanë nevojë për ndihmën tonë”, duke treguar përqindjen e madhe të viktimave të konfirmuara të skllavërisë modern.

Dr Peter William Walsh, studiues në Observatorin e Migracionit të Oksfordit, tha se politika nuk ishte shkaku kryesor i rritjes së kërkesave për azil nga Shqipëria, apo norma e lartë e granteve midis azilkërkuesve femra nga vendi.

“Është e qartë se ka pasur një rritje të numrit të shqiptarëve që mbërrijnë me varka të vogla, por është e rëndësishme të kujtojmë se ka flukse të përziera njerëzish brenda këtij grupi.

Disa shqiptarë që udhëtojnë me varka të vogla janë në rrezik serioz dhe për këtë arsye kanë nevojë për mbrojtje sipas sistemit të azilit, dhe ka të tjerë që futen kontrabandë për të punuar në ekonominë informale”/Monitor

About Redaksia

Check Also

Zbulohet ortakëria e Olsi Ramës me Amant Josifin në kërkim ndërkombëtar për 2.2 miliardë euro mashtrim

Mandati i arrestit ndërkombëtar për Amant Josifin erdhi pas disa shkrimeve investigative në mediat e …

Leave a Reply

Your email address will not be published.