Hungarian Prime Minister and Chairman of the governing Fidesz Party Viktor Orban speaks to party members and sympathisers during a national address for the start of the campaign ahead of the upcoming April 2022 general election at the Varkert Bazar cultural centre in Budapest on February 12, 2022. - Prime Minister Viktor Orban is aiming to win a fourth straight term in power, but faces his closest contest since coming to power in 2010 after six opposition parties formed an electoral alliance to try to oust the nationalist strongman. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP) (Photo by ATTILA KISBENEDEK/AFP via Getty Images)

Hungaria pranon marrëveshjen me BE, heq veton për ndihmën 18 miliardë euro të BE për Ukrainën

Hungaria ka rënë dakord të heqë veton për dërgimin e 18 miliardë eurove në ndihmë të BE-së për Ukrainën.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, Komisioni Evropian muajin e kaluar rekomandoi që 7.5 miliardë euro të fondeve të BE-së për Budapestin duhet të ngrihen sepse reformat për të forcuar sundimin e ligjit në Hungari dështuan.

Por ambasadorët e BE-së ranë dakord të ulin shumën e ngrirë në 6.3 miliardë euro dhe miratuan 5.8 miliardë euro financim për rimëkëmbjen pas COVID-19.

Në këmbim, Bupadesti hoqi veton e tij në dy “dosje” kryesore që kërkonin unanimitet midis vendeve të BE: 18 miliardë euro ndihmë për Ukrainën dhe një taksë globale të korporatave.

“Megamarrëveshje! Ambasadorët e BE-së miratuan në parim një paketë prej 18 miliardë eurosh në mbështetje për Ukrainën, 15% taksë minimale për korporatat e mëdha, miratimin e RRP-së së Hungarisë [plani i rimëkëmbjes post-COVID] dhe një marrëveshje për kushtëzimin”, tha presidenca çeke e Këshillit Evropian.

Budapestit megjithatë do t’i duhet ende të plotësojë 27 “super piketa” të përcaktuara nga Komisioni Evropian në mënyrë që të marrë fondet nën mekanizmin e kushtëzimit dhe planin e rimëkëmbjes.

Këto përfshijnë reforma për të forcuar pavarësinë e gjyqësorit, rregulla të reja për auditimin dhe raportimin mbi fondet e BE-së, krijimin e organeve të reja të pavarura kundër korrupsionit dhe rregulla më të forta për të goditur konfliktet e interesit. /Telegrafi/

About Redaksia

Check Also

Izraeli i vrau 3 djemtë dhe nipërit, reagon lideri i Hamasit: Faleminderit Zotit që janë martirë!

Enton DOÇI Korrespodenti ynë në Lyon  Udhëheqësi i Hamasit ka thyer heshtjen për vdekjen e …

Leave a Reply