Vuçiç merr një tjetër goditje nga BE

Serbia as në dhjetor nuk do të hapë asnjë grup në negociatat me Bashkimin Evropian, mëson Nova.rs. Edhe pse teknikisht Serbia pretendon se është gati për hapjen e grupit numër 3, frena në rrugën drejt BE-së është tashmë vendimi i autoriteteve serbe për të mos vendosur sanksione ndaj Federatës Ruse. Megjithatë, kjo nuk është e vetmja arsye.

Gjatë gjithë këtij viti, Serbia praktikisht u largua për sa i përket rrugës evropiane. Edhe pse pritej që në fund të dhjetorit të vitit të kaluar të hapnim grupin numër 3 dhe më pas numrin 5, kjo nuk ndodhi.

Është e sigurt që këtë vit nuk do të ketë një konferencë ndërqeveritare të BE-së me Serbinë dhe për rrjedhojë nuk do të ketë grupime të reja. Deri diku, kjo mund të pritej, sepse kemi dëgjuar edhe paralajmërime nga zyrtarët evropianë se nuk do të ketë përparim në procesin e integrimit evropian derisa t’i bashkohemi sanksioneve të BE-së kundër Rusisë, domethënë derisa të harmonizojmë politikën tonë të jashtme dhe të sigurisë.

Se ky ishte një kusht joformal ishte e qartë që në qershor të këtij viti, kur nuk u miratua as hapja e klasterit 3. Ministrja e atëhershme për Integrime Evropiane, Jadranka Joksimoviq, deklaroi se ai grup nuk do të hapet sepse ne nuk i jemi bashkuar sanksione kundër Rusisë.

Megjithatë, sipas bashkëbiseduesve të Nova.rs, kjo nuk është arsyeja e vetme dhe kyçe.

Nemanja Todorović Štiplija, drejtor ekzekutiv i Qendrës për Politikë Bashkëkohore dhe redaktor i portalit European Western Balkans, thotë se për të hapur një kapitull, raporti i Komisionit Evropian për progresin që doli në tetor duhet të jetë pozitiv në një farë mënyre.

“Sa i përket kapitujve të caktuar që hapen brenda këtij grupi, por në radhë të parë përmes kapitujve 23 dhe 24 që i referohen sundimit të ligjit, si dhe kapitullit 35, pra dialogut me Prishtinën. Fatkeqësisht, ka edhe dy kushte që Serbia, me mosveprimin e saj, mund t’i ketë bërë ato dy tema të bëhen të rëndësishme – ato janë gjendja e demokracisë në vend dhe kapitulli 31 – politika e përbashkët e jashtme dhe e sigurisë”, përfundon Shtiplija.

Nga rruga, grupi numër 3 përfshin deri në tetë kapituj që lidhen me shoqërinë e informacionit dhe median, taksat, politikën ekonomike dhe monetare, politikën sociale dhe punësimin, sipërmarrjen dhe politikën industriale, shkencën dhe kërkimin, si dhe arsimin dhe kulturën dhe bashkimi doganor. Disa nga ata kapituj u hapën sipas metodologjisë së vjetër, si kapitulli 29, dhe dy u mbyllën përkohësisht.

Olivér Várhelyi, Komisioneri Evropian për Zgjerim, deklaroi në fund të tetorit se Serbia i plotësoi kriteret fillestare për grupin 3 dhe se është teknikisht gati për t’u hapur, por se vendimi për këtë është në duart e anëtarëve dhe se vendime të tilla duhet bërë njëzëri.

“Më lejoni të shtoj se në situatën aktuale, anëtarët tanë do të kishin nevojë për një angazhim të qartë dhe mbështetje të drejtpërdrejtë nga Serbia në sfidat tona më të rëndësishme”, tha Varhelji.

About Redaksia

Check Also

Konservatorët fitojnë mandatin e tretë qeverisës në zgjedhjet në Kroaci

Partia konservatore në pushtet e Kroacisë, Bashkimi Demokratik Kroat (HDZ) e udhëhequr nga kryeministri Andrej …

Leave a Reply