“Mandela i Ballkanit”/ Sot është dita dita për të përkujtuar Pjetër Arbnorin

Sot është dita për të përkujtuar, shkrimtarin, përkthyesin dhe politikanin Pjetër Arbnori, i mbiquajtur “Mandela i Ballkanit”, për shkak të kohës së gjatë 28 vjeçare të kaluar në burgjet e diktaturës komuniste.

Muze Kombëtar “Shtëpia me Gjethe” sjell në kujtesë se, 18 janari 1935 është dita e tij e lindjes dhe sot Arbnori do të mbushte 88 vjeç.

Pjetër Arbnori lindi më datë 18 janar të vitit 1935 në qytetin e Durrësit. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, forcat partizane vranë babain e tij dhe qëndrimi antikomunist i familjes së tij do të ishte shkak që Pjetër Arbnorit t’i mohohej e drejta për të vazhduar shkollën e lartë, edhe pse të mesmen e kishte përfunduar me rezultate të shkëlqyera.

Duke mos u pajtuar asnjëherë me vijën politike të regjimit komunist, ai dhe intelektualë të tjerë krijuan në fshehtësi Lëvizjen Social-Demokrate, e cila u zbulua nga Sigurimi i Shtetit. Fillimisht atij iu dha dënimi me vdekje, por ky dënim iu kthye në 25 vjet burg, sepse autoritetet shpresonin akoma që nëpërmjet Arbnorit të zbulonin pjesëtarë të tjerë të organizatës së fshehtë ku ai bënte pjesë.

Pas përfundimit të dënimit, ai u ridënua, duke vuajtur 28 vite në burgun e Burrelit.

U lirua në vitin 1989, vite ku tashmë ndihej era e ndryshimit. Ishte mjaft aktiv në luftën për rrëzimin e regjimit komunist si dhe bashkëthemelues i Partisë Demokratike në Shkodër. Në vitet 1992-1997 shërbeu si Kryetar Kuvendi. Pas vitit 1997 ai bëri përpjekje që censura e shtetit në media të eleminohej. Ndryshimet në ligj që pasuan në këtë fushë u quajtën “Amendamenti Arbnori”.

Rreth krijimtarisë së tij letrare rendisim: “Kur dynden vikingët”, “Bukuroshja me hijen”, “E bardha dhe e zeza”, “E panjohura”, “Vdekja e Gebelsit”, “Shtëpia e mbetur përgjysmë”, “Letër nga burgu”, etj.

Pjetër Arbnori vdiq në Itali, në korrik të vitit 2006.

About Redaksia

Check Also

Ta mendosh luftën për të mos e bërë: Strategji bërthamore nga viti 1945

 “Si vis pacem, para bellum”. Megjithëse e formuluar rreth 2000 vite më parë, shprehja latine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *