Një litër qumësht në Gjermani kushton 250 lekë më lirë se në Shqipëri

Pano SOKO

Një litër qumësht në Gjermani 1.25€

Një litër qumësht në Shqipëri 1.35€

Paga mesatare bruto në Shqipëri 690€

Paga mesatare bruto në Gjermani 4000€

Pensioni mesatar në Shqipëri 155€

Pensioni mesatar në Gjermani 1580€

Pse qumështi në Gjermani del më lirë sesa në Shqipëri? Në kushte të njëjta, qumështi në Gjermani duhet të ishte më i shtrenjtë, pasi aty kostoja e punonjësve është më e lartë, kostoja e materialeve është më e lartë, por ai del më lirë.

Arsyeja është – sepse aty kanë një qeveri që mendon për popullin e vet dhe për prodhimin e vet. Çmimet e ushqimeve aty janë prioritet.

E para, ata e subvencionojnë fermerin vendas. I japin parà për çdo kokë dhe për çdo litër qumësht që prodhon. Subvencioni ul kostot dhe rrjedhimisht çmimi del më lirë.

E dyta ata e kanë TVSH e ushqimeve 7%, ne e kemi 20%. Sepse qeveria aty e kupton që taksat e larta tek ushqimet rëndojnë më të varfërit dhe se s’mund të taksosh njëlloj si bukën, si mallrat e luksit.

Kjo bën që çdo familje gjermane, ushqimin mos ta diskutojë asnjëherë. Sepse çmimet për shumē produkte i kanë dhe më të lira se ne. Dhe kur mendon pagat e tyre, pastaj kostoja e të ushqyerit kthehet në qesharake.

Rrugët për çdo problem gjenden, mjafton që ata që qeverisin të mendojnë për njerëzit dhe të kenë dëshirën të bëjnë për njerëzit.

About Redaksia

Check Also

“SIGAL UNIQA”, pjesë e Piramidës së Tiranës/ Ponari: Lokacioni më i ri i inovacionit në sigurime dhe edukimit financiar

“SIGAL UNIQA Group Austria” prej 25 vjetësh tashmë është kryefjala e sigurimeve në Shqipëri dhe …

Leave a Reply