Shifrat e frikshme të legalizimit të kanabisit, aksidentet u rritën me 475%

Përdorimi i kanabisit për përdorim rekreativ është një çështje e diskutueshme, me shumë shtete që këmbëngulin në ndalimin e tyre, ndërsa disa e kanë lejuar atë (me disa kufizime). Por sa ndikon përdorimi i kanabisit në aftësinë për të drejtuar makinën dhe sa rriten aksidentet për shkak të tij?

Shembulli i Ontarios në Kanada është ilustrues. Sipas të dhënave të publikuara, numri i aksidenteve të trafikut të lidhura me kanabisin në Ontario ka shënuar një rritje të konsiderueshme prej 457% që nga legalizimi i kanabisit për përdorim rekreativ.

Megjithatë, këto incidente mbeten relativisht të rralla, duke përbërë më pak se 1% të të gjitha aksidenteve të trafikut.

Një studim i fundit i publikuar në Jama Network Open zbuloi këto statistika alarmante.

Ai zbuloi se normat vjetore të njerëzve që vizitojnë spitalet e Ontarios për shkak të lëndimeve në trafik që mund të lidhen me përdorimin e kanabisit u rritën me 475.3 për qind nga 2010 në 2021.

Megjithatë, kur shikohet peizazhi i përgjithshëm i aksidenteve, incidentet e lidhura me kanabisin mbeten mjaft të rralla. Për shembull, gjatë një periudhe në të cilën kishte 947,604 vizita në dhomën e urgjencës për shkak të aksidenteve të trafikut, vetëm 426 raste ishin të lidhura me përfshirjen e dokumentuar të kanabisit.

Në të kundërt, gjatë të njëjtës periudhë kohore, ka pasur 7,564 vizita në urgjencë me aksidente të lidhura me alkoolin.

Rritja e ndjeshme e përdorimit të kanabisit pas timonit mund t’i atribuohet legalizimit të substancës në vitin 2018, gjë që natyrisht çoi në konsum më të lartë të përgjithshëm të kanabisit në provincë.

Vlen të theksohet se rritja e numrit të shitësve të licencuar të produkteve të kanabisit, veçanërisht gjatë pandemisë, korrespondonte me një incidencë më të lartë të aksidenteve të lidhura me kanabisin.

Edhe pse këto aksidente të lidhura me kanabisin janë ende relativisht të pakta në përqindje, ato priren të rezultojnë në lëndime më të rënda se aksidenti mesatar.

Studimi thekson se ndërsa incidenca e lëndimeve të lidhura me kanabisin në aksidentet e trafikut mbetet e ulët, rritja e shpejtë dhe ashpërsia relative e këtyre incidenteve kërkon kërkime dhe veprime të mëtejshme.

Autorët e studimit rekomandojnë që përpjekjet e shtuara parandaluese, përfshirë masat e synuara arsimore, të zbatohen në zonat me kanabis të legalizuar për të adresuar këtë çështje komplekse. /

About Redaksia

Check Also

Berisha: Kudo që ta shihni Erion Veliajn gjuajeni me domate, pështyjeni në surrat!

Kryetari i PD, Sali Berisha ka bërë thirrje që të qytetarët të vazhdojnë protestën para …

Leave a Reply