Skandal, rriten deri në 50 përqind çmimet e ushqimeve

Artikujt e shportës po pësojnë rritje të çmimit të shitjes me pakicë. Nga të dhënat e raportit të INSTAT dallohet qartë që produktet si fruta-perimet, zarzavatet apo edhe mishi janë shtrenjtuar krahasimisht me një vit më parë.

Me një rritje në përqindje dyshifrore, një kilogram qepë shitet 108 lekë për kile nga 70 që ishte vjet, duke u shtrenjtuar me 54%.

Rritje çmimi ka pësuar edhe patatja, e cila është sot 40% më e shtrenjtë duke u shitur me 97 lekë për kilogram nga 69 lekë që shitej vitin e kaluar.

Domatet dhe specat janë rritur me mesatarisht 20% ndërkohë që produktet e bulmetit si gjalpi dhe djathi, krahasimisht me një vit më parë, reflektojnë një çmim më të shtrenjtë mbi 25% mesatarisht. Kështu, një kilogramë djathë i bardhë, nga 692 lekë që ishte, shitet sot 880 lekë.

Frutat si molla dhe portokalli janë shtrenjtuar me mbi 15%, ku një kile mollë dhe një kile portokall sot shiten respektivisht 148 dhe 154 lekë për kile.

Mishi në anën tjetër rezulton se është shtrenjtuar me mbi 10%, ku një kile mish pule kushton 50 lekë më shtrenjtë se vjet.

Shtrenjtimi i artikujve bazë të shportës vjen si pasojë e problemeve dhe vështirësive që ka hasur prodhimi vendas. Ndryshimet klimatike, reduktimi i tufave të bagëtive si dhe eksporti i të vjelave në masë ka shkaktuar dështim të plotësimit të kërkesës në treg dhe rritjen e çmimeve. Nga ana tjetër, rritja me gati 30% të numrit të vizitorëve të huaj ka shtuar kërkesën në tregun e brendshëm duke rritur më tej çmimet.

Ndërkohë, vaji i lulediellit është i vetmi produkt që shënoi rënie të madhe në çmim me 34% si pasojë e rënies së çmimit në tregjet ndërkombëtare.

About Redaksia

Check Also

“Kasapi” i tenderave

Ditën që Operatori i Blerjeve të Përqëndruara nisi zyrtarisht punën, kryeministri Edi Rama e cilësoi …

Leave a Reply