Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, as he meets Albania ’s Prime Minister Edi Rama at Chigi Palace, in Rome, Italy 6 November 2023. ANSA/GIUSEPPE LAMI

“Corriere Della Sera”: Marrëveshja e emigrantëve me Shqipërinë kushton 653 milionë euro

Gazeta italiane Corriere Della Sera ka zbardhur detajet financiare të marrëveshjes së emigrantëve mes Shqipërisë dhe Italisë. Sipas gazetës, e cila citon relacionin teknik të protokollit të nënshkruar nga Rama dhe Meloni, kostoja totale e ngritjes së dy qëndrave të emigrantëve në Shqipëri do të jetë 653 milionë euro.

|Mes ndërtimit, menaxhimit dhe pajisjeve telematike, të dy strukturat në Gjadër dhe Shëngjin do të kushtojnë gati 69 milionë euro. Meqenëse rastet e ndërprerjeve të energjisë janë të shpeshta, është e nevojshme pajisja e zonës me gjeneratorë – lexojmë në raportin teknik që shoqëron Protokollin -. Duke qenë se rastet e ndërprerjes së furnizimit me ujë janë të shpeshta, veçanërisht në muajt e verës, është e nevojshme pajisja e zonës me depozita magazinimi; e gjithë zona nuk është e pajisur me kanalizim publik; prandaj, për shkarkimin e ujërave të zeza është e nevojshme të krijohet një rezervuar depozitimi me kapacitet të përshtatshëm që të zbrazet periodikisht me një makinë vetë-kulluese; shërben edhe si lidhje me rrjetin telefonik dhe internetin”. 25 milionë të tjera nevojiten për institucionin e vuajtjes së dënimit, thuhet në relacion.

Sipas gazetës, Italia duhet t’i japë Shqipërisë 94 milionë për mbikëqyrjen e jashtme. “Juridiksioni do të jetë italian, por Edi Rama do të bashkëpunojë me forcat e tij policore për sigurinë jashtë strukturave. Për udhëtimin, dietat, ushqimin dhe akomodimin e Karabinierëve, Policisë së Shtetit dhe Guardia di Finanza-s, kostot shtesë janë 260 milionë e 200 mijë euro,” citon më tej gazxeta.

Sipas saj, për 5 komisionet e reja territoriale që do të duhet të shprehin mendimin për të drejtën e azilit do të paguhen 17 milionë e 970 mijë euro. Ndërkohë, për 152 të punësuar të rinj përfshirë zyrtarë të Ministrisë së Brendshme dhe të Drejtësisë, magjistratë, gjyqtarë të paqes dhe drejtues të shëndetësisë 42 milionë e 507 mijë. Por kostot nuk mbarojnë këtu.

“Për marrjen me qira të klasave në Romë për videodëgjime, dritë dhe ngrohje 2 milionë e 920 mijë euro. Për të ndërtuar dhe pajisur 20 salla gjyqi për seancat në Shqipëri dhe për lidhje telematike nga Italia për avokatët mbrojtës 8 milionë e 730 mijë,” vijon më tej Corriere.

Sipas gazetës, shpenzimet e udhëtimit për avokatë dhe përkthyes do të paguhen 29 milionë e 160 mijë euro.

“Në përfundim të procedurave të vlerësimit – thotë neni 9 i Protokollit – autoritetet italiane me shpenzimet e tyre do të largojnë emigrantët nga territori shqiptar” ). Domethënë për kthimin në Itali, kostoja e qirasë së anijeve, automjeteve dhe pajisjeve është 104 milionë të tjera. Pra kostot totale për pesë vjet shkojnë rrumbullak në 653.5 milionë euro,” përfundon Corriere.

About Krye Redaktor

Check Also

Zhupa: Rama po pengon reformën zgjedhore, ka frikë nga vota e qytetarëve

Deputetja e partisë demokratike Ina Zhupa, gjatë fjalës së tij në tubimin e mbrëmjes së …