PD përfundon hartimin e programit për arsimin dhe shkencën, ja pikat kryesore

Departamenti i Arsimit në takimin e punës me Kryetarin e PD, Prof. Dr. Sali Berisha, paraqitën planin për hartimin e Programit të Arsimit dhe të Kërkimit Shkencor për vitet 2025-2029, i cili është përgatitur nga specialistë të arsimit, pedagogë e mësues, studentë, përfaqësues të grupeve të interesit si dhe me mbështetjen e ekspertëve të huaj të politikave të sistemit edukativ dhe të kërkimit shkencor.

Pikat kryesore

Investimi për arsimin dhe shkencën në 5 % të PPB, investim për të ardhmen, që do të përdoret për të realizuar:

1. – Rritja e pagave të mësuesve dhe pedagogëve mbi mesataren e Rajonit të Ballkanit;

– ⁠përgjysmimin e tarifave të studentëve në universitetet publike.

– reformimin e gjithë sistemit arsimor dhe ⁠përgatitja e „Mësuesve të Gjeneratës së re“

2. Digjitalizimi i shpejtë, sipas standardeve më të mira ndërkombëtare të arsimit, në të gjitha aspektet;

3. Shkolla dhe Universitete moderne në çdo nivel;

4. Në fokus do të jenë politika të veçanta për arsimin në Shqipërinë e harruar dhe të shpopulluar, për rritjen e eksesit në arsim dhe nxjerrjen nga prapambetja e madhe e tij në zonat më të varfëra dhe më të rrezikuara nga shpopullimi, Bursa dhe Zero tarifa për cdo nxënës të arsimit profesional dhe për çdo student nga këto zona!

5. Standarde ndërkombëtare në shkollim për çdo nxënës e student. Nivelet e testeve kombëtare (Provimi i lirimit, Matura) dhe të diplomave universitare përafrohen me standardet ndërkombëtare.

6. Orientimi i arsimit të mesëm dhe të lartë profesional kah kërkesave të tregut të punës, përmes programeve të praktikave financuar, nxënësit dhe studentët përfitojnë semestra Intership-i të paguar.

7. Reformimi tërësor i universiteteve dhe shkollave tona të larta në organizimin institucional, në programet e studimit, kërkimin shkencor dhe transferimin e njohurive e shërbimeve, duke u klasifikuar në rankimet internacionale sipas fushave, përkrah universiteve më të mira të Rajonit.

8. Kthesë rrënjësore në kërkimin shkencor në universitete : 10-fishimi i investimit për kërkimin si rruga kryesore për rritjen e cilësisë së arsimit të lartë dhe shfrytëzimit të potencialit krijues të komunitetit akademik të universiteteve për zhvillimin e gjithanshëm të vendit.

9. ⁠PD do të aplikoj praktikat për të mira internacionale për stimulimin e investimit privat në arsimin profesional, kërkimin, zhvillimin dhe inovacionin, në mënyrë që ai të arrijë në rreth 1,5 % të PBB.

About Redaksia

Check Also

Meta: Dumani në shërbim skllavërues ndaj Ramës!

Presidenti i PL-së, Ilir Meta ka akuzuar drejtuesin e SPAK, Altin Dumani dhe prokurorët e …