Vendet Baltike dhe Polonia, të rrezikuara nga Rusia, aktivizohet neni 4 i NATO-s

Anëtarët e NATO-s, Polonia, Estonia, Letonia dhe Lituania kanë njoftuar të enjten se do të aktivizojnë nenin 4 të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut. Kjo do të thotë se NATO do të nisë zyrtarisht negociatat për aksionin ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës.

Rusia sumoi Ukrainën herët në mëngjesin e së enjtes. Sipas raportimeve të mediave, operacionet ushtarake janë shënjestruar në të gjithë Ukrainën.

Sipas faqes së internetit të NATO-s, neni 4 thotë si më poshtë:

– Shtetet Anëtare konsultohen së bashku kur ndonjëri prej tyre mendon se integriteti territorial, pavarësia politike ose siguria e një Shteti Anëtar është në rrezik.

Neni 4 është aktivizuar rrallë në historinë e aleancës ushtarake të krijuar në 1949.

Sipas CNN, neni 4 është negociuar në NATO në gjashtë raste të mëparshme, më e fundit nga Turqia në vitin 2020. Në atë kohë, një sulm nga forcat qeveritare siriane vrau një numër të madh ushtarësh turq në Sirinë veriore.

CNN vëren se neni 4 është një entitet i veçantë nga neni 5. Neni 5 thotë se një sulm ndaj një anëtari të NATO-s konsiderohet si një sulm ndaj të gjithë anëtarëve.

About Redaksia2

Check Also

26 vite nga rënia heroike e Jasharëve, Kuvendi i Kosovës me seancë solemne

Data 5 Mars i vitit 1998, shënon sulmin e gjerë që Serbia kishte ndërmarrë në …

Leave a Reply