Njihuni me teknologjinë e valëve “5G”

Nga Ermand Mertenika
Inxhinier Biomjekesor 

5G është teknologjia më e fundit e rrjetit me valë “wireless” e cila transmeton me shpejtësi shumë të lartë të dhënat nëpërmjet pajisjeve teknologjike dhe te komunikimit si kompjuterat, serverat telefonat dhe komunikimi valor midis antenave dhe kullave telefonikë GSM.

5G është një valë elektromagnetike me frekuence shume te larte rreth 24 GHz, frekuence shume e lartë do të thotë dhe energji mjaft të madhe elektromagnetikë mbartëse.

Valët me energji dhe frekuenca kaq të larta bëjnë të mundur shkëmbimin e informacionit me shpejtësi mjaft të madhe.

Krahas benefiteve e cila ka kjo vale elektromagnetike me frekuence te larte posedon, kuptohet qe ne sektorin shëndetësor pasohet dhe me efekte negativë mjekësore dhe risqet mund te jenë e një game të gjërë.

Teknologjia me valë “wirelëss” po zhvillohet me shpejtesi mjaft te madhe keto 10 vitet e fundit dhe kompanite telefonikë globale vazhdimisht permiresojnë dhe apdetojnë eknologjinë me valë dhe së fundi ata nxorrën teknologjinë e gjeneratës së pestë te quajtur 5G.

Kuptohët që kjo teknologji sjell benefite madhore ne telekomunikacion pasi është mjaft efektive në komunikim dhë shkëmbimin e te dhënave si në:

– Në komunikimi gjatë lëvizjes (automjete , trena, metro) gjatë së cilës komunikimi është I qartë dhe i pa ndërprerë.
– Në aplikimet e botës virtuale
– Në Telemjekësi (ku komunikimi midis pacientit dhe mjekeve në aspektin virtual është I pa ndërprerë dhe mjaft i qartë)
– Në sistemet e sigurisë me anë te kamerave te survejimit

Teknologjia 5G ndryshe quhet “beamforming” e cila nënkupton dërgimin e menjëhershëm të të dhënave në pajisjet elektronike t ë komunikimit.

Gjenerata 5G ë valëve krahas vlerave te cmuara e cila posedon, kuptohet qe shkakton efekte anësore ne shëndetësi si:

– Rritja e temperaturës së indeve . (Komunikimet me anë te valëve 5G të cilët mendohët te aplikohen në telefoni bëjnë të mundur rritjen e temperaturës së zonës pranë vëshit e cila mund të shkaktojë problem në gjëndrën e pështymës)
– Mund të ndikojë në keqfunksionimin ë gjëndrës endokrine të tiroides
– Mund të shkaktojë probleme neurotikë të sistemit nervor qëndror dhë trurit
– Mund të shkaktojë probleme me gjumin
– Mund të shkaktojë shfaqjen e masave tumorale dhe lezioneve kancerogjene
– Mund të ndikojë në prishjen e metabolizmit qelizor normal.
– Mund të shkaktojë anomali të funksionimit të indeve dhe qelizave.

Të gjitha këto dëme shëndetësore shkaktohen nga bashkëveprimi I valëve me frekuencë dhe energji të lartë me qëlizat tona.

Dhe së fundi për ti dhënë njëherë fund spekulacioneve lidhur me Covid-19, Valët 5G nuk kanë lidhje në përhapjen e Covid-19 dhe mutacioneve të tij.

About Redaksia

Check Also

Burri grabiti 10 mijë metra tokë në bregdet dhe çoi në burg kryebashkiakun, Xhaçka thotë se është e pastër

Teksa sot pritet të votohet në Kuvend për mandatin e Olta Xhaçkës, deputetja socialiste ka …

Leave a Reply