Rama i jep vajzës së Luljeta Bozos tenderin 100 milionë lekë

Nga Boldnews.al

Sizmiologia e njohur, Luljeta Bozo, u afrua nga kryeministri Edi Rama në ekipin e deputetëve të sigurt në zgjedhjet e 25 Prillit 2021, për të paktën dy arsye kryesore, njëra publike dhe tjetra politike:

Së pari, Bozo u bë një figurë e pëlqyer nga publiku me ekspertizën e saj pas tërmetit tragjik të 26 Nëntorit 2019.

Së dyti, si deputetja më e vjetër në moshë, ajo kishte të drejtën e fjalës hapëse në punimet e Parlamentit të ri. Në mungesë të saj, fjala i takonte ish-kryeministrit demokrat dhe kundërshtarit më të fortë politik të Ramës, Sali Berisha.

Me marrjen e mandatit të deputetes, Lulejta Bozo, e cila kishte mbajtur këtë pozicion edhe gjatë periudhës komuniste, siguroi privilegje, por edhe detyrime.

Një prej këtyre detyrimeve është fakti që ajo dhe familjarët e saj të ngushtë, përfshirë fëmijët madhorë, nuk duhet të përfitojnë fonde nga tenderat publikë.

Ky ndalim nuk është zbatuar në mënyrë rigoroze.

Zyra arkitekturore e Ilirjana Bozos, vajza e deputetes, ka përfituar një tender të zhvilluar nga Universiteti publik i Durrësit, me vlerë rreth 100 milionë lekë të vjetra.

Tenderi në konflikt interesi

Në Dhjetor të vitit 2021, Universiteti “Aleksandër Moisiu” në Durrës, shpall tenderin për “Studim Projektim i Godines së Re të Fakultetit të Studimeve Profesionale” me fondi limit 9.038.696 pa TVSH.

Në Buletinin Publik të datës 26 Prill 2022, njoftohet se fitues paraprak është shpallur “Studio-Rebus”, me ofertë 8.850.000 lekë pa TVSH.

Image

“Studio-Rebus” është në pronësi 50 përqind të Ilirjana Bozos, vajza e deputetes socialiste, Luljeta Bozo.

Ky fakt krijon dyshimet se tenderi është fituar në kundërshtim me ligjin për “Konfliktin e Interesit”.

Image

Ky ligj, në nenin 21 të tij, parashikon që zyrtarëve me funksion deputet u ndalohet të lidhin kontrata me institucionet publike.

Image

Ky ndalim shtrihet edhe për “personat e lidhur” me deputetët, që sipas këtij ligji janë “bashkëshortët dhe fëmijët madhorë”.

Image

Universitetet publike konsiderohen “institucione publike”, sipas ligji “Për arsimin e lartë”, pasi një pjesë të rëndësishme të financimit të tyre e marrin nga Buxheti i Shtetit.

Pra, referuar përcaktimeve ligjore, vajza e deputetes Luljeta Bozo, nuk mund të përfitojë kontrata nga institucionet publike, siç është edhe Universiteti “Aleksandër Moisiu” në Durrës.

Megjithatë, të dhënat zyrtare dëshmojnë se “Studio-Rebus”, në pronësi 50 përqind të Ilirjana Bozos, është shpallur fituese e tenderit publike me vlerë rreth 100 milionë lekë të vjetra.

About Redaksia

Check Also

Eksperti nga Britania jep shifrën e frikshme: 460 milionë euro vijnë cash nga Britania në Shqipëri

Andi Hoxhaj, pedagog në “University College London” duke komentuar vizitën e David Cameron, Sekretarit të …

Leave a Reply