Soros financon fushatat e 75 prokurorëve në SHBA, do reformojë drejtësinë

Donatori miliarder George Soros dhe organizatat e tij të ndryshme për financimin e kauzave politike dhuruan para për fushatat e 75 prokurorëve të qarkut në SHBA, tha një grup pro pr0 forcave të zbatimit të ligjit në një raport të hënën.

75 prokurorët përfaqësojnë mbi 72 milionë njerëz në SHBA, duke përfshirë banorët e gjysmës së 50 qyteteve më të populluara amerikane, thanë të dhënat e përpiluara nga Fondi i Mbrojtjes Ligjore për Zbatimin e Ligjit (LELDF). Ata janë përgjegjës për shërbimin e drejtësisë në mbi 40% të vrasjeve në vend.

Grupi pretendon se disa nga prokurorët e qarkut nuk kishin përvojë, por gjithsesi morën mbështetjen e miliarderit për shkak të gatishmërisë së tyre të supozuar për të mbështetur dëshirën e tij për të reformuar sistemin e drejtësisë në SHBA sipas linjave të tij të preferuara.

LELDF i percepton ato si një kërcënim për kombin, duke pretenduar se ndjekja e tyre për drejtësi sociale rezultoi në një rritje të krimit në zonat e tyre, pasi ata nuk arritën të ndëshkonin shkelësit nga grupet e pakicave.

“Soros po përdor paratë dhe fushatat dhe qindra miliona të tjera për të mbështetur organizatat për të shndërruar në heshtje sistemin e drejtësisë penale për keq, duke nxitur politika të rrezikshme dhe narrativa anti-policore për të çuar përpara axhendën e tij radikale.” – tha Presidenti i LELDF Jason Johnson në një deklaratë.

Raporti vlerësoi se, në dhjetëvjeçarin e kaluar, Soros shpenzoi mbi 40 milionë dollarë për të financuar drejtpërdrejt fushatat zgjedhore të njerëzve që konkurronin për zyrat e prokurorëve të qarkut, të cilët LELDF i përshkroi si ‘progresivë’. Vetëm midis 2018 dhe 2021, ai shpenzoi  13 milionë dollarë në vetëm 10 kandidatë, tha ai, duke argumentuar se fluksi i parave kishte ndikuar në garat e kandidatëve prokurorë.

Që një prokuror të kualifikohej si ‘Soros DA’ në raport, ai ose ajo duhej të plotësonte të paktën dy nga tre kriteret e përcaktuara nga autorët. Ata morën ‘mbështetje nga grupet e financuara dhe të lidhura me Soros’ dhe morën pjesë në veprimtari të sponsorizuara nga ato grupe ose nënshkruan të paktën tre deklarata publike që ishin ‘të bashkërenduara nga grupet e drejtësisë penale të financuara nga Soros’.

Raporti listonte disa nga grupet që identifikoi si mjete për axhendën e Soros, si dhe disa nga kandidatët që përfituan nga marrëdhënia duke arritur fitoren në kutinë e votimit. Ky i fundit përfshinte George Gascon nga Los Angeles, California; Kim Foxx nga Cook County, Illinois; Joe Gonzales nga Bexar County, Teksas; dhe Laërence Krasner nga Filadelfia, Pensilvani. Të gjithë ata morën mbi 1 milion dollarë donacione nga grupet Soros, thuhet në raport.

Soros është një kontribues i mirënjohur në kauza të ndryshme si në vend ashtu edhe në vende të tjera. Kritikët thonë se ai abuzon me aftësitë e tij financiare dhe lidhjet politike për të imponuar vizionin e tij të preferuar se si duhet të funksionojë bota. /Hashtag.al

About Redaksia

Check Also

Votimi/OKB njeh gjenocidin në Serbenicë, Vuçiç mbulohet me flamurin e turpit

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara ka miratuar rezolutën që njeh gjenocidin në Srebrenicë. …

Leave a Reply