Qytetarët do të paguajnë 130 milionë euro më shumë për interesat e borxhit të Ramës

Nga Ola Xama

Qytetarët shqiptarë do të paguajnë të paktën 130 milionë euro më shumë për interesat e borxhit që shteti ka marrë për rindërtimin.

Ministria e Rindërtimit dhe ajo e Financave nuk morën kreditë e buta që i ofruan donatorët në Konferencën e Brukselit.

Interesat e këtyre kredive nuk i kalonin 2% dhe kostoja në buxhet për to nuk do të ishte më shumë se 60 milionë euro.

Duke zgjedhur formën e bonove të thesarit dhe eurobondit, qytetarët do të paguajnë për rindërtimin 190 milionë euro interesa, 130 milionë më shumë.

Kreditë e ofruara nga institucionet ndërkombëtare kapnin vlerën 750 milionë euro. Kaq do të mjaftonte për të paguar të gjitha projektet e rindërtimit.

Por me këto para, institucionet shqiptare do t’iu nënshtroheshin rregullave strikte të prokurimit publik dhe jo procedurave të kufizuara që zbatuan në kontratat me të cilat financuan rindërtimin.

Keqmenaxhimi i financave publike do të çojë paratë e taksapaguesve për interesa borxhi dhe jo për të zbutur çmimet e rritura të ushqimeve dhe lëndëve të para.

Për 10 vjet rresht buxheti do të paguajë 19 milionë euro për interesat e rindërtimit, nga 6 milionë euro që do të ishte fatura me kreditë e buta, të cilat kishin kriter të vetëm zbatimin e procedurave transparente të prokurimit.

“Fondet mund të auditohen nga audituesit e brendshëm, të jashtëm, nga KLSH, mund dhe do të auditohet nga donatorët”, qe shprehur Arben Ahmetaj, ministër i Shtetit për Rindërtimin.

About Redaksia2

Check Also

Lubonja: Kemi një bandë të madhe që ka krijuar një sistem për të mbajtur në pushtet Edi Ramën

Analisti Fatos Lubonja në një lidhje Skype me emisionin “Open”, tha se nga dosja Metamorfoza …

Leave a Reply