Kriza, faturat e energjisë kompensohen nga shteti në të gjithë Europën përveç Shqipërisë

Inflacioni ka shkaktuar një krizë të kostos së jetesës në të gjithë Evropën dhe qeveritë po ndërhyjnë në përpjekje për të mbrojtur familjet dhe bizneset nga rritja në dukje e pafundme e çmimeve të energjisë.

Për shumë familje këto ditë, duket sikur paratë e pagave “po avullojnë menjëherë” pasi inflacioni rriti koston e sendeve ushqimore dhe karburanteve, me pronarët që rrisin qiratë dhe faturat e shërbimeve që vazhdojnë të rriten.

Sipas Euronews, përcjell Telegrafi, inflacioni u ngrit në një nivel të ri historik prej 8.9 për qind në korrik në Evropë për 19 vendet e lidhura me Euron, i nxitur nga rritja e kostove të energjisë.

Madje nuk ka asnjë shenjë që kriza energjetike të përmirësohet së shpejti, pasi Evropa përgatitet për mundësinë që Rusia të ndërpresë plotësisht furnizimet e saj me gaz në hakmarrje për sanksionet perëndimore për pushtimin e saj në Ukrainë.

Në një nga paralajmërimet më të zymta deri më tani, kryeministri belg Alexander De Croo tha se Evropa mund të përballet me deri në 10 dimra të vështirë si rezultat i bllokimit.

Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian janë kryesisht përgjegjës për politikat e tyre kombëtare të energjisë dhe rregullat e BE-së i lejojnë ata të marrin masa urgjente për të mbrojtur konsumatorët nga rritja e kostove.

Ja një vështrim se çfarë po bëjnë qeveritë në të gjithë kontinentin në këtë drejtim:

Mbretëria e Bashkuar

Mbretëria e Bashkuar ka një kufi çmimi për “kontratat e energjisë shtëpiake”, por faturat janë rritur megjithatë.

Për shumicën e familjeve britanike, faturat e energjisë parashikohen nga analistët të rriten në rreth 3,500 £ (4,136 €) në vit. Parashikimet më pesimiste arrijnë në 6,000 £ (7,090 €) në vit.

Qeveria premtoi në fillim të këtij viti një zbritje të faturës së energjisë prej 400 £ (473 €) për çdo familje, e cila ose do të paguhet drejtpërdrejt në llogaritë që kanë një pagesë automatike të vendosur ndaj ofruesit të tyre të energjisë, ose që mund të kërkohet veçmas nga familjet.

Familjet që tashmë janë duke luftuar për të përballuar koston e jetesës dhe kanë marrë tashmë përfitime nga qeveria, do të marrin gjithashtu një pagesë “kosto jetese” të njëhershme prej 650 £ (768 €) mbi zbritjen prej 400 £ dhe pensionistët do të marrin një pagesë shtesë prej 300 £ (355 €) këtë dimër.

Personat me aftësi të kufizuara do të marrin gjithashtu një pagesë prej 150 £ (177 €) për të mbuluar koston e rritur të jetesës.

Italia

Italia miratoi në fillim të gushtit një paketë të re ndihme me vlerë rreth 17 miliardë euro për të ndihmuar në mbrojtjen e firmave dhe familjeve nga rritja e kostove të energjisë dhe rritja e çmimeve të konsumit.

Ajo vjen në krye të rreth 35 miliardë eurove të buxhetuara që nga janari për të luftuar krizën e kostos së jetesës.

Një draft i parë nga Reuters tregoi se qeveria do të zgjeronte një bonus prej 200 € të paguar në korrik për italianët me të ardhura të ulëta dhe të mesme që nuk e merrnin më parë.

Italia ka njoftuar gjithashtu synimin e saj për të taksuar kompanitë që përfitojnë nga çmimet më të larta të energjisë dhe po promovon një kufi mbi çmimet e gazit në nivel evropian për të ndihmuar në frenimin e rritjeve të çmimeve.

Spanja

Ashtu si Italia, Spanja ka vendosur të tatimojë ato kompani energjetike që përfitojnë nga rritja e çmimeve të energjisë dhe të përdorë paratë e mbledhura për të ndihmuar qytetarët e saj të paguajnë faturat.

Madridi ka ulur tashmë tatimin mbi vlerën e shtuar (TVSH) në faturat e energjisë nga 21 për qind në 10 për qind, ndërsa gjithashtu ka ulur një taksë ekzistuese për energjinë elektrike nga 7 për qind në 0,5 për qind.

Ashtu si Portugalia, Spanja aktualisht zbaton një kufi njëvjeçar mbi çmimet e gazit, të rënë dakord nga Komisioni Evropian, i cili siguron që ato të mbeten më të ulëta se mesatarja prej 50 € për megavat-orë.

Franca

Franca po ofron gjithashtu një pagesë të njëhershme për qytetarët e saj për t’i ndihmuar ata të përballen me kohë të vështira, megjithëse me vetëm 100 euro kjo është dukshëm më e ulët se në MB dhe Itali.

Por Franca e ka “përqendruar lojën te burimi”, duke detyruar ofruesin shtetëror të energjisë EDF të kufizojë rritjen e çmimit të shitjes me shumicë të energjisë elektrike në 4 për qind për një vit.

Lëvizja pritet të kushtojë 8.4 miliardë euro.

Danimarka

Në qershor, ligjvënësit danezë ranë dakord për një dhënie parash për të moshuarit dhe masa të tjera që arrijnë në 3.1 miliardë korona daneze (417 milionë euro), duke përfshirë një ulje të një takse mbi çmimet e energjisë.

Parlamenti ka miratuar gjithashtu të ashtuquajturin “çekë ngrohjeje” me vlerë 2 miliardë korona daneze (269 milionë euro) që do t’u paguhet mbi 400,000 familjeve të goditura rëndë nga rritja e faturave të energjisë.

Gjermania

Gjermania, e cila ka pasur vështirësi për të frenuar varësinë e saj të madhe nga gazi rus, është zotuar të ulë taksën e vlerës së shtuar për gazin natyror nga 19 për qind në 7 për qind deri në fund të marsit 2024.

Gjermania miratoi gjithashtu dy paketa ndihme për një total prej 30 miliardë eurosh për të ndihmuar qytetarët e saj me rritjen e çmimeve të energjisë këtë vit.

Qeveria gjermane do të ofrojë një tarifë fikse një herë prej 300 € për të gjithë tatimpaguesit, e cila do t’u transferohet atyre nëpërmjet fletëpagesës së punëdhënësit të tyre.

Familjet që marrin mbështetje për fëmijë do të marrin 100 euro shtesë për fëmijë, ndërsa personat me përfitime do të marrin një pagesë prej 200 eurosh.

Ata që marrin asistencë për strehim do të marrin një shtesë prej 270 eurosh për njerëzit në ndihmë për strehim.

Vendi po ofron gjithashtu bileta të subvencionuara të transportit publik, përcjell Telegrafi.

Megjithatë, familjet gjermane do të duhet të paguajnë pothuajse 500 euro më shumë në vit për gazin për shkak të një takse të re – që do të vendoset nga tetori – duke ndihmuar shoqëritë të mbulojnë koston e zëvendësimit të furnizimeve ruse.

Holanda

Qeveria holandeze, e cila pret që inflacioni të arrijë në 5.2 për qind këtë vit, po u ofron familjeve të kualifikuara një kompensim të vetëm të energjisë prej 800 €.

Ky vend po ashtu është duke ulur TVSH-në për energjinë nga 21 për qind në 9 për qind dhe uljen e taksës për benzinën dhe naftën me 21 për qind, një kufi i cili do të mbetet në fuqi deri në fund të vitit.

Greqia

Greqia ka shpenzuar rreth 7 miliardë euro në subvencione për energjinë dhe masa të tjera që nga shtatori i kaluar për të ndihmuar familjet, bizneset dhe fermerët të paguajnë faturat e tyre të energjisë elektrike dhe gazit.

Subvencionet “thithin” deri në 90 për qind të rritjes së faturave mujore të energjisë për familjet dhe 80 për qind të rritjes për firmat e vogla dhe të mesme.

Norvegjia

Ndërsa çmimet e tregut të energjisë rriten në mbarë botën, norvegjezët do të paguajnë vetëm një shumë të caktuar të vendosur nga qeveria vitin e kaluar.

Sipas një skeme të prezantuar nga qeveria në vitin 2021, norvegjezët paguajnë faturat plotësisht vetëm kur çmimet janë nën 70 korona (7 euro) për kWh.

Kur faturat e energjisë kalojnë atë prag, qeveria mbulon 80 për qind të totalit.

Pavarësisht kësaj, norvegjezët me sa duket ende po kanë vështirësi për të paguar faturat e tyre dhe qeveria po shqyrton opsione të tjera për të ndihmuar familjet këtë dimër.

Bullgaria

Bullgaria miratoi në maj një paketë në vlerë 1 miliard euro që synon mbrojtjen e kompanive dhe konsumatorëve me të ardhura të ulëta nga rritja e çmimeve të energjisë dhe ushqimeve të shkaktuara nga konflikti në Ukrainë, shkruan Euronews, përcjell Telegrafi.

Që nga korriku, qeveria po ofron gjithashtu një zbritje prej 0,25 leva (0,13 euro) për litër benzinë, naftë dhe gaz të lëngshëm deri në fund të vitit dhe po heq akcizën për gazin natyror, energjinë elektrike dhe metanin.

Finlanda

Qeveria e Finlandës tha më 4 shtator se planifikon të ofrojë deri në 10 miliardë euro garanci likuiditeti për sektorin e energjisë për të ndihmuar në parandalimin e një krize financiare.

“Programi i qeverisë është një opsion financimi i fundit për kompanitë që përndryshe do të kërcënoheshin me falimentim”, tha kryeministrja e Finlandës, Sanna Marin në një konferencë shtypi.

Hungaria

Hungaria ka kufizuar çmimet me pakicë të karburantit në vlerë 1,19 € për litër që nga nëntori, shumë më poshtë çmimeve aktuale të tregut.

Masa çoi në një rritje të tillë të kërkesës, saqë qeveria u detyrua të frenonte përshtatshmërinë për këtë skemë.

Rritjet e mprehta të çmimeve të gazit dhe energjisë elektrike kanë detyruar gjithashtu qeverinë të kufizojë një kufi prej vitesh në faturat e shërbimeve me pakicë, duke vendosur kufirin në nivelet mesatare të konsumit kombëtar, me çmimet e tregut që aplikohen mbi këtë.

Hungaria ka vendosur gjithashtu një ndalim të eksportit të karburanteve dhe kohët e fundit ka liruar rregulloret e prerjeve për të përmbushur kërkesën në rritje për lëndë djegëse të ngurta si dru zjarri.

Polonia

Polonia ka njoftuar uljen e taksave për energjinë, benzinën dhe artikujt ushqimorë bazë, si dhe para të gatshme për familjet.

Ajo gjithashtu ka zgjatur çmimet e rregulluara të gazit për familjet dhe institucionet si shkollat dhe spitalet deri në vitin 2027.

Qeveria në korrik ra dakord për një pagesë të vetme në vlerë 633 € për familjet për të ndihmuar në mbulimin e kostos në rritje të qymyrit.

Kryeministri Mateusz Morawiecki ka thënë se kostoja totale e frenimit të çmimeve të energjisë në Poloni do të arrijë në rreth 50 miliardë zloty.

Rumania

Qeveria e koalicionit të Rumanisë ka zbatuar një skemë që kufizon faturat e gazit dhe energjisë elektrike për familjet dhe përdoruesit e tjerë deri në nivele të caktuara të konsumit mujor, dhe duke kompensuar furnizuesit e energjisë për diferencën. Skema do të jetë në fuqi deri në mars 2023.

Kryeministri Nicolae Ciuca vlerësoi në shkurt se skema e mbështetjes do të kushtonte rreth 3 miliardë euro, por analistët tani presin që ajo të kalojë 10 miliardë euro.

Suedia

Suedia ka lënë mënjanë 6 miliardë korona suedeze (559 milionë euro) për të kompensuar familjet e goditura më keq nga rritja e çmimeve të energjisë elektrike.

Kryeministrja Magdalena Andersson tha më 3 shtator se Suedia do të ofrojë disa qindra miliardë korona suedeze në garanci likuiditeti për firmat e energjisë për të ndihmuar në shmangien e një krize financiare pasi Gazprom mbylli gazsjellësin Nord Stream 1.

About Redaksia2

Check Also

Dështimi i sistemit financiar botëror

Teprimeve të financiarizimit po i del boja. Abuzimi i borxhit, publik dhe privat, i redukton …

Leave a Reply

Your email address will not be published.