Rama i jep tokën me qera 1 euro në Drimadhes mikut të tij për fshat turistik

Këshilli i Ministrave finalizoi kalimin e një sipërfaqeje të lakmueshme toke në bregdetin e Drimadhës me qira simbolike prej 1 euro në favor të projektit të Gjikurisë për ndërtimin e një fshati turistik – pasi i kishte dhënë më parë statusin e investitorit strategjik.

Këshilli i Ministrave miratoi të mërkurën dhënien me qira me tarifën simbolike prej 1 Euro të 9 mijë metrave katrorë tokë në bregdetin e Drimadhës në favor të shoqërisë “WHITE ROADS HOTEL”, në pronësi të biznesmenit Lorenc Gjikuria.

Kjo kompani ka përfituar statusin “investitor strategjik” nga Komiteti i Investimeve Strategjike që drejtohet nga kryeministri Edi Rama për ndërtimin e një hoteli dhe 150 vilave në fshatin Gjilekë të Bashkisë së Himarës.

Vendimi për “dhënien e miratimit për lidhjen e kontratës së qirasë me tarifën 1 (një) euro/kontrata, ndërmjet Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë si qiradhënës dhe shoqërisë “WHITE ROADS HOTEL”, sh.p.k., si qiramarrës…” parashikon një tokë “truall” me sipërfaqe totale 9 157.2 m2.

Më herët më 29 korrik, Këshilli i Ministrave e transferoi këtë tokë përmes një VKM-je në fondin e pasurive të paluajtshme për mbështetjen e Investimeve Strategjike në përgjegjësi administrimi të Ministrisë së Financave, duke i hapur rrugën kalimit të saj tek investitori strategjik.

Kjo nuk është hera e parë që qeveria “Rama” jep me qira 1 euro apo shet me çmim shumëfish më të ulët se tregu tokën publike.

Në korrik, qeveria vendosi t’i shiste një sipërfaqje toke truall prej gati 9 mijë metrash katrorë kompanisë ‘Green Coast’ shpk, duke aplikuar një çmim shitjeje shumëfish më të ulët se tregu, të barabartë me 2135 lekë [18.2 euro] për metër katror.

Në nëntor të 2021, Këshilli i Ministrave i shiti shoqërisë “Building Construction” në pronësi të shtetasit Ilir Merja, 2137 metra katrorë tokë pranë Ish-Gardës së Republikës në Tiranë me çmim 66.9 mijë lekë për metër katror, në funksion të një ndërtimi privat që kompania po bënte në këtë zonë.

Ndërsa në prill të vitit 2021, qeveria “Rama” privatizoi me një çmim prej gati 1 mijë lekësh për metër, 55 mijë metra katrorë tokë në Hamallaj të Durrësit, në funksion të ndërtimit të fshatit turistik “Lalzi Marina” nga shoqëritë “Sviluppo Mare 1” dhe “S&D INVEST” që zotërohen nga biznesmenët Redi Peza dhe Gentjan Sula.

Këto kontrata kontroverse bazohen në një Akt Normativ të qeverisë “Berisha” të vitit 2008 ‘Për privatizimin dhe dhënien në përdorim shoqërive tregtare dhe institucioneve shtetërore të ndërmarrjeve apo objekteve të veçanta…” si dhe një vendim i qeverisë “Rama” i vitit 2019, “Për përcaktimin e kritereve dhe të kushteve për kalimin e pronës shtetërore në pronë private, në funksion të planeve të përgjithshme vendore”./Reporter.al/

About Redaksia

Check Also

Dora e Soros në destabilizimin e Kosovës, email-i i Soros për Lajçak

Soros ka bërë planin për ndarjen e Kosovs. Soros ka caktuar edhe të preferuarin e …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *