SHBA jep15 milionë USD për kokën e kartelit, Rama pret ortakët e tij në Kryeministri

Media meksikane “El Universal” ka publikuar dje një artikull të gjerë për trafikun e drogës nga Sinaloa në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe në shumë shtete në Evropë, veçanërisht në Shqipëri. Bosi i Kartelit Sinaloa, raportohet se është aleat me katër vëllezër shqiptarë.

Sipas medias në fjalë, Ismael El Mayo Zambada, i njohur si El Mayo, është aleat i ngushtë me vëllezërit shqiptarë Luftar, Arben, Fatos dhe Ramiz Hysa. “El Universal” thotë se shqiptarët pastrojnë paratë e kokainës në një rrjet të gjerë kazinosh në Meksikë dhe në Shqipëri.

“Autoritetet e inteligjencës së qeverisë federale zbuluan se Ismael Zambada García, alias El Mayo, lider i një fraksioni të kartelit Sinaloa, ishte aleat me mafien shqiptare për të pastruar miliona dollarë në biznese, pasuri të paluajtshme dhe investime në sektorin e turizmit bregdetar”, shkruan artikulli.

Artikulli i medias meksikane El Universal
Ismael Zambada është ndër personat më të kërkuar nga Shetet e Bashkuara të Amerikës dhe FBI ofron deri në 15 milionë dollarë për çdo informacion që çon në kapjen e tij. Prej vitit 2000, El Mayo është ndër në mesin e personave më të kërkuar për trafik ndërkombëtar droge.

Media thotë se zhvendosja e parave të krimit dhe trafikut të drogës në vendet Ballkanike dhe kryesisht në Shqipëri bëhet për shkak se ato kanë ekonomi të dobët dhe ligji nuk zbatohet. Mirëpo, “El Universal” thotë se pavarësisht kësaj, katër vëllezërit Hysa janë vënë “në shënjestër” të autoriteteve.

“El Mayo” kishte krijuar lidhje me vëllezërit Luftar, Arben, Fatos dhe Ramiz Hysa, një grup kriminal shqiptar që është vënë në shënjestër nga autoritetet financiare për aktivitetin e parregullt ekonomik të regjistruar në sektorët e turizmit dhe kazinove në Meksikë si në Shqipëri”, thotë artikulli.

Media Meksikane lidh vellezerit shqiptare me El Mayo
Sipas burimeve të inteligjencës të konsultuara nga “El Universal”, katër shqiptarët zotërojnë një rrjet kazinosh dhe biznesesh në Sonora, Baja California dhe Quintana Roo, në të cilat pastrojnë miliona dollarë nga krimi i organizuar. Përveç kësaj, ata investojnë shuma të mëdha parash në Shqipëri për t’i pastruar ato, në investime të fokusuara në aktivitetet e lojërave të fatit dhe në fushën e turizmit.

Media meksikane ka ndërtuar skemën e pastrimit të parave, sipas të cilës Luftar, Arben, Fatos dhe Ramiz Hysa po kryejnë një operacion në emër të kartelit Sinaloa për të transferuar miliona dollarë në vendin e tyre, kryesisht në kazino.

“Lidhjet mes karteleve meksikane dhe grupeve shqiptare të trafikut të drogës dhe pastrimit të parave nuk diheshin deri më tani, sipas autoriteteve të inteligjencës të konsultuara. Lidhja mes El Mayo Zambada dhe mafies shqiptare përfaqëson një mundësi për grupet kriminale meksikane që të zgjerohen në Shqipëri, një vend i vogël ish-komunist që po joshet nga paratë nga aktivitetet e paligjshme”, vijon artikulli.

Artikulli i plotë, marrë nga “El Universal”

Tentakulat e karteleve meksikane kanë mbërritur tashmë në vendet ballkanike të Evropës Lindore, ku kanë gjetur tokë pjellore për të pastruar paratë e aktiviteteve të tyre të paligjshme, sepse ekonomitë e tyre dhe ligji është i dobët.

Autoritetet e inteligjencës së qeverisë federale zbuluan se Ismael Zambada García, alias El Mayo, lider i një fraksioni të kartelit Sinaloa, është aleat me mafian shqiptare për të pastruar miliona dollarë në biznese, pasuri të paluajtshme dhe investime në sektorin e turizmit bregdetar. Në veçanti, ata identifikuan se “El Mayo” kishte krijuar lidhje me vëllezërit Luftar, Arben, Fatos dhe Ramiz Hysa, një grup kriminal shqiptar që është vënë në shënjestër nga autoritetet financiare për aktivitetin e parregullt ekonomik të regjistruar në sektorët e turizmit dhe kazinove në Meksikë si në Shqipëri.

Sipas burimeve të inteligjencës të konsultuara nga EL UNIVERSAL, të katër shqiptarët zotërojnë një rrjet kazinosh dhe biznesesh në Sonora, Baja California dhe Quintana Roo, në të cilat pastrojnë miliona dollarë nga krimi i organizuar, së bashku me avokatë dhe drejtues. Përveç kësaj, ata investojnë shuma të mëdha parash në Shqipëri për t’i pastruar ato, në investime të fokusuara në aktivitetet e lojërave të fatit dhe në fushën e turizmit. Në këtë kohë, sipas autoriteteve federale, shqiptarët po kryejnë një operacion në emër të kartelit Sinaloa për të transferuar miliona dollarë në vendin e tyre përmes kompanive.

Lidhjet mes karteleve meksikane dhe grupeve shqiptare të trafikut të drogës dhe pastrimit të parave nuk diheshin deri më tani, sipas autoriteteve të inteligjencës të konsultuara. Lidhja mes El Mayo Zambada dhe mafies shqiptare përfaqëson një mundësi për grupet kriminale meksikane që të zgjerohen në Shqipëri, një vend i vogël ish-komunist që po joshet nga paratë nga aktivitetet e paligjshme. Autoritetet e inteligjencës kujtojnë se kartelet meksikane po zgjerohen vazhdimisht përtej kufijve të vendit, teksa arrijnë në Evropë dhe Azi.

Skema e publikuar nga media meksikane, vellezerit shqiptare te lidhur me bosin e Kartelit Sinaloa
Në vendet e Bashkimit Evropian, si Holanda, Britania e Madhe dhe Malta, përveç kokainës, tashmë kanë filluar të kontrollojnë, trafikojnë dhe përpunojnë droga sintetike, përfshirë fentanilin dhe metamfetaminën, të konsideruara si më të kërkuarat në tregun ndërkombëtar. Hetimet e kryera në vitin 2018 nga policia holandeze tregojnë se portet e atij vendi europian vazhdojnë të jenë hyrja kryesore e organizatave kriminale meksikane në Bashkimin Europian, ku tashmë kanë krijuar laboratorët e tyre për prodhimin e drogave sintetike.

Në një hetim të përbashkët të përfunduar në dhjetor të vitit të kaluar, policia holandeze, spanjolle dhe portugeze arrestoi një grup të ‘Los Beltrán Leyva’ në Barcelonë dhe Tarragona që përpunonte metamfetaminën në Spanjë dhe Holandë. Gjithashtu, ky grup kishte si objektiv pastrimin e parave të përfituara nga ky aktivitet i paligjshëm, ndaj instaloi një rrjet pastrimi parash që fillonte në Spanjë, kalonte në Holandë, Portugali, Hong Kong, Turqi dhe përfundonte në Meksikë.

Sipas hetimeve ndërkombëtare, organizata ‘Beltrán Leyva’ qarkulloi miliona euro në sistemin financiar ndërkombëtar për aktivitete të pastrimit të parave. Burime të inteligjencës sigurojnë se paratë janë pastruar përmes kazinove, të cilat janë zhvilluar dhe investuar në vendet evropiane ku ka një zbatim të dobët të shtetit ligjor. Në momentin e kapjes, anëtarëve të qelisë iu sekuestruan sasi të mëdha parash dhe produkte kimike të përdorura për prodhimin e drogave sintetike.

Shperblimi i FBI per bosin e kartelit Sinaloa, El Mayo
Kartelet meksikane synojnë të investojnë të ardhurat e aktiviteteve kriminale në vende ku zbatimi i ligjit mbetet i dobët, kryesisht në vendet e Evropës Lindore, mes tyre Shqipëria. Burimet e inteligjencës përmendin se ky grup shqiptar ka lidhje edhe me Kartelin e Gjeneratës së Re Jalisco (CJNG), me në krye kapo Michoacan Nemesio Oseguera Cervantes, El Mencho, por po kërkohen më shumë prova në lidhje me këtë.

Deri para aleancës me Ismael Zambada García, El Mayo, krimi i organizuar shqiptar kishte lidhje vetëm me trafikantët kolumbianë dhe ekuadorianë të drogës në Amerikën Latine. Duke krijuar këtë marrëdhënie të re, kartelet meksikane tani do të synojnë të zgjerohen, veçanërisht kur bëhet fjalë për fitimet e kazinove dhe pastrimin e parave, të cilat në shumicën e rasteve mbeten të pakontrolluara ose nuk mund të kontrollohen plotësisht nga qeveritë e vendeve në fjalë.

About Redaksia

Check Also

SHISH përgjoi blerjen e votave në Kukës me tenderat fiktiv të OSHEE, Rama…

Kryetari i PD, Sali Berisha ka bërë sot një denoncim publik, duke lëshuar akuza për …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *