Berisha: Damkosje fatale e lidhjeve të Edi Ramës me klanin El Chapo

Kryetari i PD, Sali Berisha ka reaguar pas editorialit të gazetarit amerikan Tom Rogan, në prestigjiozen Washington Examiner, ku pyetja kryesore ishte “pse po sillet kaq mirë me regjimin e Ramës administrata Biden”?

‘Damkosje fatale e lidhjeve të Edi Ramës me klanin El Chapo, klani më i rrezikshëm i drogës në botë!’, shkruan Berisha në Facebook.

Postimi i plotë

Damkosje fatale e lidhjeve të Edi Ramës me klanin El Chapo, klani më i rrezikshëm i drogës në botë!

Lexoni editorialin e publikuar sot nga gazetari i mirënjohur, Tom Rogan, në prestigjiozen Washington Examiner!

————————————————————————

Toleranca e çuditshme e Bidenit për narkoshtetin e Shqipërisë

Nga Tom Rogan – 22/09/2022

Në maj 2021, Sekretari i Shtetit Antony Blinken dizenjoi Sali Berishën, ish-kryeministri konservativ i Shqipërisë, për “përfshirje në korrupsion domethënës”. Teksa Berisha e kishte lënë postin tetë vite më herët, korrupsioni i tij nuk ishte çështje në diskutim.

Në diskutim është, megjithatë, se pse administrata Biden po toleron korrupsionin e qeverisë aktuale socialiste të Shqipërisë, drejtuar nga Edi Rama. Fakte të pakundërshtueshme tregojnë se Rama mund të jetë i lidhur direkt në një aleancë narkotrafiku midis mafiozëve shqiptarë dhe kartelit meksikan Sinaloa.

I drejtuar më parë nga Joaquin “El Chapo” Guzman (tashmë në burg në SHBA), karteli Sinaloa drejtohet nga një aleancë e djemve të El Chapos sons dhe Ismael “El Mayo” Zambada-Garcias. Një shkrim i gazetës meksikane El Universal në fillim të këtij muaji vinte në dukje se si elementë të mafias shqiptare janë të lidhur me kartelin Sinaloa. Duke iu referuar burimeve nga shërbimet inteligjente meksikane, El Universal dokumenton se si vëllezërit mafiozë shqiptarë Luftar, Arben, Fatos e Ramiz Hysa bëjnë pastrim parash për El Mayo përmes resorteve në Meksikë e Shqipëri. El Universal vë në dukje se një destinacion pastrimi është resorti Marina Bay në bregdetin shqiptar, në pronësi të Besnik Lulajt.

Çfarë lidhje ka kjo me Ramën?

Në tetor 2020, portali shqiptari Dosja raportonte për një mbledhje midis Mark Hauptmann, Dorian Duçkës, dhe Ramës, në zyrën e kryeministrit. Hauptmann është një ish-deputet gjerman i partisë së qendrës së djathtë CDU. Ai dha dorëheqjen më 2021 pas lidhjeve me një skandal lobimi në Azerbajxhan. Duçka është ish-ministër i energjisë, tashmë ndërmjetës për Ramën. Konferenca e Politikës Botërore e përshkruan si këshilltar i jashtëm i Ramës për investimet. Më 2016, media shtetërore kineze përmendte qëndrimin favorizues të Duçkës për tregtinë me Pekinin. El Universal shkruan se aktivitetet e vëllezërve Hysa përfshijnë eksportet në Kinë.

Por ja ku gjërat bëhen vërtet interesante.

Siç raportohet nga MCN më 16 shtator, takimi i tetorit 2020 në zyrën e Ramës përfshinte edhe njeriun që kujdeset për paratë e El Mayos, Luftar Hysa, dhe Besnik Lulajn. Dhe siç shkruante Pamfleti të martën, jo vetëm që Hauptmann bëri dasmën në atë resort, por kompania e ndërtimit e Lulajt ka marrë 3.5 milion dollarë në tendera nga qeveria e Ramës. Pamfleti iu referohet rekordeve të biznesit që tregojnë se Lulaj dhe Hysa e fshehin ortakërinë e tyre nën aktivitete biznesi në emër të djemve.

Çështja kryesore: Kryeministri shqiptar duket se është i përfshirë në bashkëpunim narkotrafiku që përfshin edhe Kartelin Sinaloa. Pra, kartelin përgjegjës për pjesën më të madhe të drogës që hyn në SHBA. Dhe për çfarëdolloj arsyeje administrata Biden nuk duket tmerrësisht e shqetësuar nga kjo.

I pyetur për narko-korrupsionin e qeverisë shqiptare, DEA më referoi te Departamenti i Shtetit. As qeveria shqiptare dhe as Departamenti i Shtetit i SHBA nuk bënë komente. Pavarësisht kësaj, ka një standard dyfish të qartë në trajtimin nga administrata Biden të një ish-kryeministri shqiptar konservativ të korruptuar dhe qasjes së saj karshi pasuesit të tij socialist.

E vërtetë, Shqipëria është anëtare e NATO-s dhe Rama ka përkrahur përpjekjet e SHBA për stabilitet në Ballkan dhe në luftimin e agresionit rus. SHBA është kuptueshëm e prirur t’u kundërvihet përpjekjeve të Kinës për ta tërhequr Shqipërinë në rrjetin e saj gjeopolitik të investimeve për të fituar bindje politike. Por është vërtet e çuditshme se sa toleruese është administrata Biden kundrejt Ramës. Madje mund të thuhet zhgënjyese. Në majin e kaluar, për shembull, Ambasadorja e SHBA në Shqipëri Yuri Kim deklaroi madje se “kohës për pandëshkueshmëri po i vjen fundi”.

Kjo është dukshëm e pavërtetë. Në të kundërt, Shqipëria është tani destinacioni primar i importit të kokainës nga Amerika Latine në Evropë. Klanet e mafias shqiptare tani dominojnë tregun tepër fitimprurës të kokainës në Londër. A ka Rama përfitime financiare nga grupet e krimit të organizuar në shkëmbim të mbrojtjes ligjore e politike për bosët e krimit?

Ndonjëherë as nuk është e qartë se cili është bosi.

Me botimin e bisedave të përgjuara më 2019, gazeta gjermane Bild vinte në dukje lidhjet e ngushta midis kryebashkiakut socialist Vangjush Dako dhe një trafikanti, Astrit Avdylaj. Në prill të këtij viti Avdylaj u dënua me 12 vjet burg nga një gjykatë shqiptare. (Administrata Trump e kishte dizenjuar Dakon si zyrtar të korruptuar më 2019). Po ashtu, gjatë këtij viti, por vetëm pas vitesh ndërhyrjesh politike nga Partia Socialiste e Ramës, ish-ministri i brendshëm Saimir Tahiri u dënua me tre vjet burg për mbështetje të trafikut të drogës. Dhe vetëm tre vjet.

Ashtu si ajo e Andras Manuel Lopez Obradorit në Meksikë, qeveria e Ramës duket se është një qeveri që bën vetëm minimumin e nevojshëm për të zbutur kritikët e huaj. Në të njëjtën kohë, Rama është i vendosur t’u prezantojë një fytyrë të besueshme audiencave perëndimore. Në tetor 2012, siguroi një foto me Presidentin Barack Obama gjatë një eventi për mbledhje fontesh për fushatën. Rama më pas e përdori atë foto në fushatën e tij të suksesshme elektorale më 2013.

E megjithatë, pyetja mbetet: Pse po sillet kaq mirë me regjimin e Ramës administrata Biden?/ Washington Examiner

⬇️Këtu më poshtë keni artikullin e tij.

Washington Examiner

OPINION

Biden’s strange

tolerance for Albania’s

narcostate

by Tom Rogan, National Security Ëriter & Online Editor | !

September 22, 2022 06:00 AM

In May 2021, Secretary of State Antony Blinken designated Sali Berisha, Albania’s former conservative prime minister, for “involvement in significant corruption”. While Berisha left that office eight years prior, his corruption isn’t in question.

What is in question, hoëever, is why the Biden administration is tolerating the corruption of Albania’s current socialist government under Prime Minister Edi Rama. Compelling evidence suggests that Rama may be directly involved in a narcotrafficking alliance betëeen Albanian mobsters and the Mexico-based Sinaloa cartel.

Formerly led by Joaquin “El Chapo” Guzman (noë in U.S. federal prison), the Sinaloa cartel is led by an alliance of El Chapo’s sons and Ismael “El Mayo” Zambada-Garcia. A report by Mexico’s El Universal neëspaper earlier this month outlined hoë Albanian mafia elements are tied to the Sinaloa cartel. Referencing Mexican intelligence sources, El Universal documents hoë Albanian mobster brothers — Luftar, Arben, Fatos, and Ramiz Hysa — are laundering money for El Mayo via resorts in both Mexico and Albania. El Universal notes that one destination for the laundering effort is the Marina Bay resort on Albania’s Mediterranean coast, owned by Besnik Lulaj.

Hoë does this relate to Rama?

In October 2020, offering photographic evidence, Albanian neës outlet Dosja reported on a meeting between Mark Hauptmann, Dorian Ducka, and Rama at the prime minister’s office. Hauptmann is a former Bundestag laëmaker for Germany’s center-right CDU party. He resigned in 2021 after being linked to an Azerbaijani lobbying scandal. Ducka is a former Albanian energy minister-turned-fixer for Rama. The World Policy Conference lists him as Rama’s “external advisor on investments.” In 2016, Chinese state media featured Ducka’s favorable attitudes toëard trade with Beijing. Interestingly, El Universal reports that the Hysa brothers’ activities include exports to China.

But here’s where things get really interesting

As reported by Albania’s MCN news on Sept. 16, the October 2020 meeting at the prime minister’s office also included El Mayo money man Luftar Hysa and Besnik Lulaj. And as Pamfleti reported on Tuesday, not only ëas Hauptmann married at that resort, Lulaj’s construction company has received nearly $3.5 million in tenders from Rama’s government. Pamfleti further references incorporation records that indicate Lulaj and Hysa are hiding their partnership in a corporate cutout held by their respective sons.

Top line: The Albanian prime minister appears to be involved in a narcotrafficking conspiracy involving the Sinaloa cartel. That is to say, the cartel responsible for the largest share of narcotics smuggling into the United States. And for whatever reason, the Biden administration does not appear terribly bothered by this.

Asked about the concern of Albanian government narcocorruption, the Drug Enforcement Administration referred me to the State Department. Neither the Albanian government nor the State Department responded to a request for comment. Regardless, there is an obvious double standard betëeen the Biden administration’s treatment of a former corrupt Albanian conservative prime minister and its approach toëard the socialist incumbent.

True, Albania is a NATO member state, and Rama has supported U.S. efforts to stabilize the Balkans and deter Russian aggression. The U.S. is also understandably keen to mitigate Chinese efforts to draë Albania closer into its crony investment-for-political- obedience geopolitical netëork. But it is truly strange just hoë tolerant the Biden administration is toward Rama. One might even say delusional. Last May, for example, U.S. Ambassador to Albania Yuri Kim even declared that the “time of impunity is coming to an end.”

That is clearly untrue. On the contrary, Albania is now a primary arrivals destination for Latin American cocaine imports into Europe. As Vice reported in March, Albanian mafia clans now dominate the highly lucrative cocaine trade in London. Is Rama extracting financial patronage from organized crime groups in return for political and legal cover to crime bosses?

Sometimes it’s not even clear who is boss.

Publishing ëiretapped conversations in 2019, German neëspaper Bild evinced the close links between a Socialist Party mayor, Vangjush Dako, and a narcotrafficker, Astrit Avdylaj. But it ëas only this April that Avdylaj ëas sentenced to 12 years in prison by an Albanian court. (The Trump administration designated Dako as a corrupt official in a 2019.) Also earlier this year, but only after years of political interference from Rama’s Socialist Party, former Interior Minister Saimir Tahiri ëas sentenced to three years in prison for assisting drug traffickers. And only for three years.

Like that of Mexico’s Andras Manuel Lopez Obrador, Rama’s government appears to be a government that does only the minimum necessary to keep foreign critics mollified. At the same time, Rama is determined to present a credible face to Western audiences. In October 2012, Rama surreptitiously earned a photo with then-President Barack Obama at a 2012 campaign fundraiser. Rama later used that photo in his oën successful 2013 election campaign.

Still, the question remains: Why is the Biden administration playing so nice with Rama’s regime?

About Redaksia

Check Also

Kreu i LDK kundër propozimit të Ramës: S’ka asnjë vlerë pa vulën e Qeverisë së Kosovës

Lumir Abdixhiku, kryetar i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK), ka thënë se propozimi, që nuk …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *