Qeveria nuk pranon çertifikimin e ilaçeve të qytetarëve, reagon Shehu: Krim shëndetësor!

Tritan SHEHU

Me medikamente jo te sigurta mbush tregun kjo maxhorance, per interesa meskine.
Sot me kartonat e shumices, Komisioni i Shendetesise se Kuvendit rrezoi te kater manedamentet, qe paraqita une per te forcuar sigurine medikamentoze.
Ndersa ndryshimet ne Ligjin “Per barnat dhe sherbimin farmaceutik” te sjella nga Qeveria nen “petkun e perafrimit te legjislacionit tone me ate te BE, jane vetem siperfaqesore, jo esenciale, shume larg cfare duhet bere

Objektivat kryesore ne direktivat e Brukselit per kete sektor jane dy:
1-Siguria dhe cilesia medikamentoze per qytetaret.
2-Aksesi i plote i qytetareve ndaj tyre.
Ne lidhje me sigurine medikamentoze ceshtja koncentrohet te standartet e rregjistrimit e qarkullimit te barnave, kjo sipas licensimit te EMA apo FDA, e vlefeshme kjo:
a) Per importin, kur ne vendin tone shumica e medikamenteve i takon atyre “te origjines jo te sigurte”, pra te pa certifikuara nga EMA apo FDA.
b) Per prodhimin vendas, ku standartet tona nuk respektojne ato te GMP te EMA.
c) Per distribucionin e sherbimin tek qytetaret, ku ne duhet perseri te implementojme standartet e EMA per GDP dhe GFP.

Te gjitha keto jo vetem mbrojne shendetetin e shqiptareve, si ndodh ne Greqi, Kroaci, Slloveni e kudo ne BE, por ne fund te fundit ulin dhe koston e mjekimit.
Ketu synonin dhe keto kater amendamentet e mia te rrezuara sot nga maxhoranca:
1. Produkti i ndërmjetësuar dhe format farmaceutike përfundimtare të gatshme për produktin (produkti Bulk) të destinuara për tregun vendas, duhet te jenë të certifikuara nga EMA ose FDA ose të qarkullojnë së paku prej 2 vite në dy nga vendet e BE.
2. Të gjitha produktet farmaceutike të ndërmjetjme apo përfundimtare që certifikohen për t’u qarkulluar në tregun vendas, duhet të jenë të certifikuara nga EMA ose FDA, ose të qarkullojnë së paku prej 2 vitesh në dy vendet e Be-së.

3. Industria farmaceutike shqiptare, që prodhon barna per tregun vendas duhet që në një periudhë 2 vjecare të cerfifikohet sipas standardeve të EMA për GMP-EU.”
4. Në RSH rrejti farmaceutik i hapur përbëhet vetëm nga “farmaci” në kontakt me qytetarët. Rrjeti i hapur farmaceutik duhet që në një periudhë 2 vjecare të jetë i ndërtuar sipas tandarteve EMA-EU për GDP dhe GFP.”
Ftoj secilin nga ju te gjykoje vete per kete “krim” shendetesor e ekonomik mbi shqiptaret!

About Redaksia

Check Also

Vokshi: Ja pse mazhoranca bojkoton në mënyrë arrogante Komisionin Hetimor!

Kryetarja e Komisionit Hetimor për dy koncesionet në Shëndetësi, Albana Vokshi tha se, mazhoranca bojkotoi …

Leave a Reply