9573 emigrantë me gomone në 2022, Britania: Korrupsion, krim dhe papunësi në Shqipëri

Numri i azilkërkuesve nga Shqipëria që drejtohen në brigjet britanike është rritur në mënyrë dramatike vitet e fundit dhe kjo ka bërë që qeveria e Mbretërisë së Bashkuar të synojë të pengojë shtetasit nga shteti ballkanik në masat e saj të reja për të trajtuar problematikën e kalimeve të paligjshme në Kanal.

Qeveria pritet të zbulojë sot këtë plan masash për t’i bërë të papranueshme kërkesat për azil nga ata që kalojnë kanalin për në Mbretërinë e Bashkuar, me emigrantët që vijnë nga vendet e treta që do t’u ndalohet dhe të kthehen sërish në Britaninë e Madhe ose të kërkojnë shtetësi.

Ky plan vjen pasi ministrat u zotuan të përpunojnë dhe riatdhesojnë shpejt numrin e madh të shqiptarëve që kalojnë Kanalin Anglez me varka të vogla.

Deputetët kanë veçuar më parë shtetasit shqiptarë që kalonin Kanalin, me Sekretaren e Brendshme Suella Braverman që komentoi në fund të vitit të kaluar se kishte një “rritje të numrit të të ardhurve shqiptarë” dhe ata ishin përgjithësisht të rinj, burra beqarë që ishin ose pjesë e bandave të organizuara kriminale ose të përfshirë në veprimtari kriminale si droga.

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama iu kundërpërgjigj atyre komenteve, duke thënë në nëntor të vitit të kaluar se Mbretëria e Bashkuar po atakonte në mënyrë të rreme shqiptarët “si shkaku i krimit dhe problemeve të saj kufitare” dhe sulmoi atë që ai e quajti “retorikë të çmendur”.


Sa azilkërkues shqiptarë ka në Mbretërinë e Bashkuar?

Shqiptarët ishin kombësia më e zakonshme që aplikonte për azil në Mbretërinë e Bashkuar vitin e kaluar, sipas shifrave të publikuara nga Home Office muajin e kaluar.

Në vitin 2022 ka pasur 14,223 aplikime nga azilkërkuesit shqiptarë dhe 9,573 prej tyre kanë ardhur nga njerëz që kanë mbërritur me gomone pasi kanë kaluar Kanalin Anglez. Shumica e aplikantëve nga Shqipëria – 83 për qind, ose 11,832 – ishin meshkuj të rritur.

Është një rritje e ndjeshme krahasuar me vitet e mëparshme, kur rreth 800 shqiptarë mbërritën në Britaninë e Madhe me gomone në vitin 2021 dhe vetëm 50 në 2020.

Në dhjetor, kryeministri Rishi Sunak zbuloi planet për të përshpejtuar largimin e emigrantëve shqiptarë sipas masave për të shtrënguar ligjet moderne të skllavërisë.

Ai njoftoi një marrëveshje të re me qeverinë shqiptare që synon parandalimin e migrimit të njerëzve drejt Britanisë, e cila do të përfshijë vendosjen e zyrtarëve të Forcave Kufitare të Mbretërisë së Bashkuar në Tiranë për të zbuluar bandat kriminale.

Pse njerëzit largohen nga Shqipëria?

Më shumë se gjysma e emigrantëve që pretenduan se ishin viktima të skllavërisë moderne pasi kaluan Kanalin në gjysmën e parë të vitit të kaluar ishin shqiptarë, sugjerojnë shifrat e Home Office.

Nga 1,156 personat e regjistruar si pretendues të tillë midis janarit dhe qershorit 2022, 591 ishin shqiptarë, sipas shifrave të ofruara nga departamenti pas një kërkese për lirinë e informacionit nga grupi i fushatës Migration Watch.

Sipas shifrave të publikuara në janar, numri i shqiptarëve që thanë se ishin viktima të skllavërisë moderne në gjashtë muajt e parë të vitit 2022 është më shumë se dyfishi i shifrës për të gjithë vitin 2021.

Kryetari i Migration Watch, Alp Mehmet, tha në atë kohë se shqiptarët “dhe trafikantët e tyre kanë identifikuar një boshllëk të madh në legjislacionin tonë dhe po e shfrytëzojnë atë deri në fund”.

Megjithatë, Mark Davies, nga Këshilli i Refugjatëve, paralajmëroi se ishte “e rrezikshme të supozohej se të gjithë shqiptarët po falsifikonin pretendimet për skllavërinë moderne”.

Ai tha se çdo rasti duhet “t’i jepet një vlerësim i drejtë”, duke shtuar: “Situata me njerëzit nga Shqipëria që kalojnë Kanalin është komplekse”.

“Ne e dimë nga puna jonë se trafikimi dhe shfrytëzimi janë një problem për shumë njerëz që vijnë nga nga ky vend“, shtoi ai.

Dr. Andi Hoxhaj, një lektor i drejtësisë nga University College London, i tha një Komisioni të përzgjedhur për punët e brendshme për Shqipërinë se kishte 60% papunësi të të rinjve në mesin e 18-34-vjeçarëve në vend, ndërsa ai paralajmëroi për problemet me gjakmarrjen, korrupsionin dhe dhunën e bandave.

Ai shtoi se një e treta e njerëzve në Shqipëri jetojnë nën kufirin e varfërisë dhe shtoi se hulumtimi i tij ka treguar se në të paktën 40% të rasteve njerëzit largohen për mundësi ekonomike, ndërsa 40% të rasteve të tjera largohen për mirëqenien e tyre dhe aksesin në drejtësi, ndërsa pjesa tjetër për t’u bashkuar me anëtarët e familjes.

Kur u pyet nëse Shqipëria është një vend i sigurt, ai tha se nuk është një “rast i prerë”, duke thënë se mund të ketë grupe vulnerabël, domethënë gra dhe persona LGBT, që mund të bëhen viktima.

Pavarësisht kësaj, Rishi Sunak ka këmbëngulur se Shqipëria është një “vend i sigurt dhe i begatë evropian” dhe se shumica e kërkesave për azil nga qytetarët e saj janë të pabaza. Ai tha se do të jepen udhëzime të reja për punonjësit e çështjeve të imigracionit për ta bërë të qartë “se Shqipëria është një vend i sigurt”.

Burimi: inews.co.uk /Përshtati: Boldnews.al

About Redaksia

Check Also

SHBA nxin Ramën: Korrupsioni dhe paratë e drogës mbizotërojnë në Shqiperi

Një raport i përvitshëm i Departamentit amerikan të Shtetit për Klimën e Investimeve ofron informacion …

Leave a Reply