Arsyet shëndetësore pse keni gjithmonë etje

Etje ekstreme?

Shumë njerëz vërejnë një ndjenjë të fortë etje; ata janë vazhdimisht të etur dhe kanë nevojë të pinë diçka. Cila mund të jetë arsyeja? Ndjenja e etjes ndodh kur trupi ka nevojë për të pirë ujë. Në këtë kuptim, etja rregullon ekuilibrin e lëngjeve në mënyrë që të shmangë ose të kompensojë deficitet dhe në këtë mënyrë të parandalojë dehidratimin. Megjithatë, etja e vazhdueshme dhe intensive mund të jetë gjithashtu një shenjë e çrregullimeve dhe sëmundjeve serioze funksionale, të cilat mund të dallohen nga shenja të tjera që shpjegohen më në detaje më poshtë.

Polydipsia – Një përmbledhje e shkurtër

Etja është një ndjenjë normale dhe e rëndësishme për rregullimin e ekuilibrit të ujit në trup. Disa luhatje ditore të etjes janë normale dhe varen nga dieta ditore, temperatura, aktiviteti, mosha dhe fitnesi. Edhe njerëzit plotësisht të shëndetshëm mund të përjetojnë etje të fortë. Megjithatë, nëse kjo ndodh për një periudhë më të gjatë kohore, mund të jetë një simptomë e sëmundjes. Këtu është një përmbledhje e shkurtër:

Shenjat e polidipsisë: Etje e pashuar, urinim i shpeshtë, etje që zgjat disa ditë, rënie në peshë.

Shkaktarë që nuk lidhen me sëmundjet: Konsumimi i alkoolit, ushqimi i kripur, nxehtësia, djersitja, medikamentet diuretike, aktiviteti sportiv, sforcimi fizik.

Shkaqet që lidhen me sëmundjet: Diabeti, disa sëmundje mendore, çrregullime metabolike, sëmundje të veshkave, temperatur, të vjella, diarre.

Diabeti si shkaktar i etjes intensive

Nëse ndjenja e fortë e etjes shoqërohet me një sasi të shtuar të urinës (poluria) dhe, anasjelltas, çon në polidipsi, duhet të merret parasysh diabeti. Shenja të tjera mund të përfshijnë dëshirën për ëmbëlsira.

Etje jonormale për shkak të sëmundjeve mendore

Si rezultat i disa sëmundjeve mendore dhe psikozave, të prekurit ndonjëherë priren të pinë shumë lëngje. Ky është rasti, për shembull, me skizofreninë, çrregullimet e sjelljes ose anoreksinë në fazat e hershme.

Mjekimi si nxitës për polidipsinë

Disa ilaçe mund të shkaktojnë një ndjenjë të fortë etje. Opsionet kryesore këtu janë diuretikët (diuretikët), laksativët (laksativët), cisplatina, rifampicina, aminoglikozidet, glukokortikoidet dhe barnat anti-epileptike si karbamazepina. Ilaçi kundër depresionit litium gjithashtu mund të shkaktojë polidipsi kur merret fillimisht.

Shkaqe të tjera të etjes së shtuar

Si një efekt anësor, temperatura ose rritja e konsumit të alkoolit mund të shkaktojnë etje të fortë. Disa çrregullime metabolike gjithashtu mund të shkaktojnë polidipsinë. Këto përfshijnë, për shembull, mungesë kaliumi ose një gjëndër paratiroide tepër aktive. Sëmundjet e veshkave mund të jenë gjithashtu një shkak i mundshëm.

About Redaksia

Check Also

Alimehmeti: Urgjenca e QSUT jashtë funksionit, pacientët në kaos

Urgjenca në spitalin e ri në QSUT vazhdon të jetë jashtë funksionit kur kanë kaluar …

Leave a Reply