Koha e vjeshtës është koha e kungujve. Superushqimi është sërish në sezon dhe ne do t’ju tregojmë pse duhet të zgjidhni të konsumoni këtë perim I cili ka pak kalori dhe është i pasur me shumë vitamina.
Një ngjitje e pjerrët: Vetëm disa dekada më parë, kungulli konsiderohej ende ushqimi i njerëzve të varfër ose përçmohej si ushqim për bagëtinë. Sot ajo po gjen rrugën e saj në kuzhinën e lartë të kuzhinierëve më të mirë.
Receta e tij për sukses? Me vetëm 25 kilokalori për 100 gram, superushqimi është një produkt dobësues i përshtatshëm dhe në të njëjtën kohë shpërthen me përbërës të shëndetshëm.
Përbërësit: Kungulli ka kaq shumë të mira për të ofruar
Kungujt ofrojnë një shfaqje të vogël fishekzjarre me përbërës të shkëlqyer për shëndetin tuaj. Falë vitaminës C të bollshme, kungulli bëhet një armë mrekullie kundër gripit dhe ftohjes. Ngjyra e saj portokalli tregon se ka shumë beta-karoten nën guaskën e saj.
Kjo shndërrohet në vitaminë A në trup, mbron qelizat tona, mbështet sistemin imunitar dhe është e mirë për sytë. Kjo nuk është e gjitha: tuli i frutave vlerësohet me një përzierje mineralesh të vlefshme. Kaliumi dhe magnezi. Janë të mirë për zemrën dhe forcojnë nervat.
Përfitimet kryesore të kungullit
I pasur me vitaminë C, beta-karoten, minerale, fitosterole dhe omega
Një racion kungulli siguron afërsisht një të tretën e nevojës ditore për vitaminë A
Afati i ruajtjes deri në 3 muaj (të ruhet në një vend të freskët dhe të thatë)
Çmim ekonomik
Këshillë për blerjen: Një kungull i freskët tingëllon i zbrazët kur e prekni
* 200 g kungull përmban përafërsisht 0,3 mg vitaminë A. Nevoja ditore për burrat: 1 mg, gratë: 0,8 mg
Kungujt janë kaq të pasur me vitamina
Perimet e shijshme i japin trupit tuaj shumë lëndë ushqyese të rëndësishme dhe janë të ulëta në kalori.
Indianët i trajtonin plagët e tyre me kungull – sot ajo përkëdhelë lëkurën tuaj si një maskë kujdesi shtëpiake.
Dobësues: Në varësi të varietetit, 100 g tul ka nga 23 deri në 27 kalori – i shkëlqyer për kuzhinë të lehtë. Në të njëjtën kohë ofrojnë shumë vitamina, duke përfshirë beta-karotenin (si pararendës i vitaminës A), vitaminën C dhe vitaminën E. Minerale të tilla si kaliumi, magnezi, kalciumi dhe hekuri, si dhe fibrat mbushëse janë gjithashtu të përfshira. Fibrat gjithashtu mbështesin tretjen.
Antioksidant: Përmban më shumë beta-karoten se karotat. Antioksidanti vepron kundër radikaleve të lira dhe konsiderohet një mbrojtës aktiv i qelizave.
As efektiviteti i tij si një anti-inflamator nuk duhet nënvlerësuar: beta-karotina mund të neutralizojë qelizat e mundshme të kancerit dhe të ndihmojë në rigjenerimin e qelizave të dëmtuara të lëkurës.
Shikimi: Në trup, beta-karotina shndërrohet përfundimisht në vitaminë A – një lëndë ushqyese e rëndësishme për sytë tanë.
Mos u shqetësoni se përbërësit e shëndetshëm do të humbasin gjatë gatimit – përkundrazi: beta-karotina mund të përdoret më lehtë në traktin tretës kur nxehet.
Vaji i farave të kungullit për zemrën dhe prostatën: Vaj i vlefshëm nxirret nga farat e kungullit. Vitamina E dhe acidi linoleik ulin nivelet e kolesterolit dhe parandalojnë sëmundjet kardiovaskulare. Studimet nga Tajvani treguan gjithashtu se vaji i farës së kungullit kundërshton zmadhimin e prostatës.
Farat e kungullit: Kur errësohet më herët në vjeshtë, është e vështirë për humor. Aminoacidi triptofan (ose: L-triptofan) që përmbahet në farat e kungullit është i përfshirë në prodhimin e hormonit të lumturisë, serotoninës.
Mjafton vetëm një grusht në ditë për të përmirësuar disponimin tuaj. Farat përmbajnë gjithashtu acide yndyrore omega-3, të cilat kanë një efekt pozitiv në presionin e gjakut, kanë një efekt anti-inflamator dhe ndihmojnë zemrën dhe qarkullimin e gjakut.
Eliksiri i bukurisë: vitamina A, vitamina C, beta-karoten – vepron edhe si maskë për lëkurën. Një recetë e thjeshtë: Përzieni dy lugë çaji kungull të zier me ½ lugë çaji mjaltë dhe ¼ lugë çaji qumësht dhe aplikojeni maskën në fytyrë dhe dekolte me lëvizje rrethore. Pas 10 deri në 15 minuta, shpëlajeni me ujë të ngrohtë.