Kungulli një superushqim, kaq të ulëta në kalori dhe të pasura me vitamina

Koha e vjeshtës është koha e kungujve. Superushqimi është sërish në sezon dhe ne do t’ju tregojmë pse duhet të zgjidhni të konsumoni këtë perim I cili ka pak kalori dhe është i pasur me shumë vitamina.

Një ngjitje e pjerrët: Vetëm disa dekada më parë, kungulli konsiderohej ende ushqimi i njerëzve të varfër ose përçmohej si ushqim për bagëtinë. Sot ajo po gjen rrugën e saj në kuzhinën e lartë të kuzhinierëve më të mirë.

Receta e tij për sukses? Me vetëm 25 kilokalori për 100 gram, superushqimi është një produkt dobësues i përshtatshëm dhe në të njëjtën kohë shpërthen me përbërës të shëndetshëm.

Përbërësit: Kungulli ka kaq shumë të mira për të ofruar

Kungujt ofrojnë një shfaqje të vogël fishekzjarre me përbërës të shkëlqyer për shëndetin tuaj. Falë vitaminës C të bollshme, kungulli bëhet një armë mrekullie kundër gripit dhe ftohjes. Ngjyra e saj portokalli tregon se ka shumë beta-karoten nën guaskën e saj.

Kjo shndërrohet në vitaminë A në trup, mbron qelizat tona, mbështet sistemin imunitar dhe është e mirë për sytë. Kjo nuk është e gjitha: tuli i frutave vlerësohet me një përzierje mineralesh të vlefshme. Kaliumi dhe magnezi. Janë të mirë për zemrën dhe forcojnë nervat.

Përfitimet kryesore të kungullit

I pasur me vitaminë C, beta-karoten, minerale, fitosterole dhe omega
Një racion kungulli siguron afërsisht një të tretën e nevojës ditore për vitaminë A
Afati i ruajtjes deri në 3 muaj (të ruhet në një vend të freskët dhe të thatë)
Çmim ekonomik
Këshillë për blerjen: Një kungull i freskët tingëllon i zbrazët kur e prekni
* 200 g kungull përmban përafërsisht 0,3 mg vitaminë A. Nevoja ditore për burrat: 1 mg, gratë: 0,8 mg

Kungujt janë kaq të pasur me vitamina

Perimet e shijshme i japin trupit tuaj shumë lëndë ushqyese të rëndësishme dhe janë të ulëta në kalori.

Indianët i trajtonin plagët e tyre me kungull – sot ajo përkëdhelë lëkurën tuaj si një maskë kujdesi shtëpiake.

Dobësues: Në varësi të varietetit, 100 g tul ka nga 23 deri në 27 kalori – i shkëlqyer për kuzhinë të lehtë. Në të njëjtën kohë ofrojnë shumë vitamina, duke përfshirë beta-karotenin (si pararendës i vitaminës A), vitaminën C dhe vitaminën E. Minerale të tilla si kaliumi, magnezi, kalciumi dhe hekuri, si dhe fibrat mbushëse janë gjithashtu të përfshira. Fibrat gjithashtu mbështesin tretjen.

Antioksidant: Përmban më shumë beta-karoten se karotat. Antioksidanti vepron kundër radikaleve të lira dhe konsiderohet një mbrojtës aktiv i qelizave.

As efektiviteti i tij si një anti-inflamator nuk duhet nënvlerësuar: beta-karotina mund të neutralizojë qelizat e mundshme të kancerit dhe të ndihmojë në rigjenerimin e qelizave të dëmtuara të lëkurës.

Shikimi: Në trup, beta-karotina shndërrohet përfundimisht në vitaminë A – një lëndë ushqyese e rëndësishme për sytë tanë.

Mos u shqetësoni se përbërësit e shëndetshëm do të humbasin gjatë gatimit – përkundrazi: beta-karotina mund të përdoret më lehtë në traktin tretës kur nxehet.

Vaji i farave të kungullit për zemrën dhe prostatën: Vaj i vlefshëm nxirret nga farat e kungullit. Vitamina E dhe acidi linoleik ulin nivelet e kolesterolit dhe parandalojnë sëmundjet kardiovaskulare. Studimet nga Tajvani treguan gjithashtu se vaji i farës së kungullit kundërshton zmadhimin e prostatës.

Farat e kungullit: Kur errësohet më herët në vjeshtë, është e vështirë për humor. Aminoacidi triptofan (ose: L-triptofan) që përmbahet në farat e kungullit është i përfshirë në prodhimin e hormonit të lumturisë, serotoninës.

Mjafton vetëm një grusht në ditë për të përmirësuar disponimin tuaj. Farat përmbajnë gjithashtu acide yndyrore omega-3, të cilat kanë një efekt pozitiv në presionin e gjakut, kanë një efekt anti-inflamator dhe ndihmojnë zemrën dhe qarkullimin e gjakut.

Eliksiri i bukurisë: vitamina A, vitamina C, beta-karoten – vepron edhe si maskë për lëkurën. Një recetë e thjeshtë: Përzieni dy lugë çaji kungull të zier me ½ lugë çaji mjaltë dhe ¼ lugë çaji qumësht dhe aplikojeni maskën në fytyrë dhe dekolte me lëvizje rrethore. Pas 10 deri në 15 minuta, shpëlajeni me ujë të ngrohtë.

About Redaksia

Check Also

Përfitimet për shëndetin nëse konsumojmë çdo ditë limon

Limoni është një frut agrume shumë i njohur dhe i përdorur, falë shijes së tij …

Leave a Reply