Massimo D’Alema hapi kompani në Tiranë 2 javë pas darkës me Ramën, restoranti “i nxori zbuluar”

Pak më shumë se një vit më parë, ish-kryeministri italian dhe eksponenti i PCI-PDS-PD dhe në kohët më të fundit edhe i Articolo Uno-MDP, Massimo D’Alema, zbarkoi në Tiranë dhe ka alternuar prej kohësh angazhimet e tij politike me jetën e re sipërmarrëse.

Më 7 janar 2023, D’Alema themeloi shoqërinë A&I Albania sh.pk në Tiranë, të cilën e kishte futur në regjistrin zyrtar shqiptar në datën 12 janar të vitit pasardhës. Është një shoqëri me përgjegjësi të kufizuar (e cila në Shqipëri ka akronimin sh.pk) kapitali i së cilës zotërohet tërësisht nga D’Alema.

Një kompani për asistencë të gjithanshme për biznesmenët italianë

Sipas statutit të A&I Albania, aventura e re sipërmarrëse e D’Alemës në Tiranë ka si objekt “asistencë biznesi dhe konsulencë për persona fizikë dhe juridikë në lidhje me kërkimin dhe krijimin e mundësive të biznesit, veçanërisht në shtrirje ndërkombëtare; ofrimi i konsulencës institucionale për kompanitë që duan të shtetëzojnë prodhimin dhe/ose biznesin e tyre: konsulencë në favor të sipërmarrësve dhe kompanive që synojnë të zhvillojnë marrëdhënie ndërkombëtare që garantojnë mbrojtjen më të mirë organizative dhe rregullatore për aktivitetet (tregti, investime, etj.) të cilat zhvillohen në vende të ndryshme; organizimin dhe zhvillimin e të gjitha atyre nismave (tryeza të rrumbullakëta, evente, konferenca, botime etj.) që mund të kontribuojnë – qoftë edhe në mënyrë indirekte – në arritjen e objektivave të përmendura më sipër”.

Kapitali aksioner është 58 730 lekë, i barabartë me 500 euro. Administrimi i shoqërisë iu besua një kontabiliste shqiptare, Majlinda Haloçi.

Statuti i shoqërisë A&I Albania me Massimo D’Alema

Thashethemet – të mohuara nga menaxheri i tij – për një fshat të ri turistik në Vlorë

Prej disa kohësh në Tiranë po qarkullojnë zëra për aktivitetet e ish-kryeministrit italian në atë vend. Disa nga këto kanë të bëjnë me përpjekjen për të bashkuar një konsorcium sipërmarrësish italianë për të marrë pjesë në një tender të nënshkruar nga presidenti shqiptar Edi Rama për ndërtimin e një fshati të madh turistik në zonën e Vlorës pak kilometër larg aeroportit të ri i cili duhet të hapet gjatë vitit 2024.

Haloçi, e kontaktuar nga Open, pretendon se nuk ka dijeni për këtë hipotezë. Kontabilistja nga Tirana tha: “Në punën time jam ndjerë gjithmonë shumë e afërt me kompanitë italiane. Kjo arrihet nëpërmjet kontakteve personale dhe falë njohjes së gjuhës dhe kulturës italiane, të strukturës ekonomike të ngjashme me atë të Shqipërisë, e përbërë nga biznese të vogla dhe të mesme, shumë prej të cilave janë familjare. Por jo vetëm. Për më shumë se 20 vite firma ime ka asistuar Unioncamere Puglia – Dega Tiranë në Shqipëri, për pjesën e kontabilitetit. Ishte një marrëdhënie e konsoliduar dhe gjithnjë në rritje”.

Sipas saj, “është shumë bukur të shohësh ndër vite kompanitë italiane të asistuara dhe të konsoliduara që çojnë përpara projektet e tyre investuese dhe në veçanti marrëdhënien e besimit ndaj institucioneve dhe ndaj kompanisë sime dhe personit tim”.

Por më pas ajo mohoi zërat: “Në këto kompani përfshihet edhe kompania A&I Albania, në të cilën konfirmoj se nuk kam asnjë përgjegjësi për çështjen në fjalë”.

Një përgënjeshtrim i ngjashëm erdhi për Open nga studio e arkitektit italian, Mario Cucinella, i cili ka krijuar vepra të mëdha në Tiranë dhe rrethinat e saj: “Studio jonë nuk po ndjek projektin që ju përmendni”.

Incidenti për shtyp i kryeministrit shqiptar që preferoi D’Alemën ndaj Melonit

Emri i D’Alemës u përmend me keqardhje nga presidenti shqiptar Edi Rama në një bisedë që pati me disa gazetarë italianë disa javë më parë, e cila më pas u shndërrua në një intervistë polemike të Giorgia Melonit, të cilën ai shpejt e mohoi. “Në postin në të cilin qeveria D’Alema arriti t’i jepte fund me shumë sens të përbashkët dhe largpamësi strategjike. Por nuk e kisha imagjinuar kurrë se do të përfundoja edhe një herë në kënetën e betejës politike italiane të cituara me fjalë që nuk i thashë kurrë, si “do të jetë një dështim” ose “na duhet D’Alema”.”

Ajo darkë ballë për ballë mes Ramës dhe D’Alemës në një restorant romak dhe fotografia e pabesë

Planet e biznesit të D’Alemës në Shqipëri për momentin mbeten konfidenciale, por është e sigurt që kryeministri shqiptar Edi Rama, nuk mund se si të mos ketë në dijeni për to. Edhe nëse nuk do të ketë takime zyrtare mes të dyve, pasi D’Alema nuk ka më role institucionale për t’i justifikuar ato, një takim kokë më kokë është zhvilluar sigurisht në Romë më 16 dhjetor 2023 në një restorant në kryeqytet.

Atë ditë kryeministri shqiptar ishte për një vizitë zyrtare në Itali dhe mori pjesë në një takim trepalësh në Palazzo Chigi me Giorgia Meloni dhe kryeministrin britanik Rishi Sunak. Pasdite Rama ishte në eventin “Welcome back Italian pride” organizuar nga Fratelli di Italia (një lloj Atreju dimri). Dhe në mbrëmje u bashkua në fshehtësi të madhe me D’Alemën në restorantin Rinaldi në Quirinale. Konfidencialiteti që u thye nga dëshira e restorantit për të bërë një fotografi me dy të ftuarit e rëndësishëm. Një foto e publikuar menjëherë në llogarinë e restorantit në Instagram.

Fotografia e pabesë e 16 dhjetorit 2023 me restauratorin Vincenzo Rinaldi së bashku me Edi Ramën dhe Massimo D’Alema

Burimi: Open.online

About Krye Redaktor

Check Also

Kalaja paralajmëron kallëzim tjetër në SPAK ndaj Erion Veliajt dhe Arli Naskës

Adriana Kalaja në cilësinë e Kryetares së Gjykatës së PD dhe aktivistes së Aleancës për …