Kulturë

Edhe kjo luftë do të përfundojë me një negociatë

Sot bërja e traktativave me Rusinë mund të duket i pamundur, por herët a vonë do të ishte e pashmangshme. Përgatitja qysh nga fillimi mund ta ndihmojë Perëndimin të garantojë interesat e tij dhe ato të Ukrainës. Në fund të gushtit vëmendja e Perëndimit për luftën në Ukrainë po binte. …

Read More »

Gjuetarë metani

Në vitet e fundit përqëndrimi metanit në atmosferë ka filluar të rritet dhe askush nuk e di mirë se cili është motivi. Shkencëtarët duan ta kuptojnë, pasi fenomeni mund të bëjë të pakthyeshme ngrohjen globale. Çdo vit rreth 6000 kontenitorë arrijnë në një laborator në Boulder të shtetit Colorado. Secili …

Read More »

Gjeopolitika teknologjike e Turqisë

Ngritja e rëndësisë gjeopolitike të Turqisë dhe rritja e proaktivitetit të saj diplomatik ravijëzojnë një parabolë që e projekton vendin drejt ndjekjes së një rëndësie strategjike, që duke dalë nga limitet gjeografike rajonale po e bën të marrë rolin e fuqisë euroaziatike. Rrugëtimi i bërë nga Erdogani nuk ka qenë …

Read More »

Forma dhe substanca e të djathtës spanjolle

Janë bërë hipoteza të ndryshme lidhur me faktin se pas Italisë do të jetë Spanja ajo, që në vijim të zgjedhjeve të parashikuara në 2023, do të drejtohet nga e djathta, kësaj radhe me një mazhorancë të formuar jo vetëm nga konservatorët e Partisë Konservatore, por ka mundësi edhe me …

Read More »

NJË DITË NË BERAT ME VEXHI BUHARANË

Shkrimtarë nga Tirana, pelegrinazh për të përkujtuar poetin dhe përkthyesin e mirënjohur Nga Rexhep POLISI E shtuna e 29 tetorit ishte një ditë e veçantë për Beratin. Dhjetëra shkrimtarë dhe poetë kishin ardhur nga Tirana në qytetatin 2400 vjeçar për të përkujtuar poetin, studiuesin, gjuhëtarin, dijetarin dhe përkthyesin e mirënjohur, …

Read More »

Filozofi Daniel Innerarity: Si vepron politika…

Filozofi Daniel Innerarity: “Politika vepron në bazë të koncepteve të pushtetit, sovranitetit, demokracisë, përfaqësisë, të lindura 300 vite më parë, por ajo që kishte përpara Rousseau ishte një shoqëri homogjene, autarkike, që përjashtonte gratë, një unitet kulturor, fetar dhe teknologji të pakta. Duhet të pyesim sesa janë ende të përshtatshme …

Read More »

Kështu vdiq e majta gjermane

1933: Socialdemokracia kishte shpëtuar vendin, por votuesit nuk i qenë mirënjohës. Përçarjet përpara Hitlerit bënë pjesën tjetër. Qeveria e re e qendrës së djathtë kishte nevojë të dëshpëruar për njohje ndërkombëtare. Llogaritë qenë në të kuqe. Pa kredit, në Europë rrezikohej falimentimi. Kreu i ri i qeverisë njoftoi se do …

Read More »

Krijimtaria e shkrimtarit Ramadan Pasmaçiu

Nga Agim Xh. Dëshnica PERKUJTIM PAS NJE VITI në nderim të shkrimtarit Ramadan Pasmaçiu Rrëfimet e Mitrush Kutelit-ligjërime bylbyli, frymëzim nga bukuritë brigjeve të liqenit kaltërosh të Pogradecit dhe lumit të madh, Drinit valëshkumë, na sjellin ndër mend Ramadan Pasmaçiun me tregimet e romanet-frymëzim nga mrekullitë e Qytetit të Bardhë …

Read More »

Tani flas unë

Intervistë me faraonin Tutankhamon e interpretuar nga Christian Jacq Më 4 nëntor të 1922 — 100 vite më parë — anglezi Howard Carter realizoi një ndër zbulimet arkeologjike më sensacionale të historisë: varrin e Tutankhamon, «faraonit fëmijë», sovran i Dinastisë së XVIII, i ngjitur në fron midis 9 dhe 10 …

Read More »