Szbrazja e Shqipërisë, gjenerali britanik: Vetëm në tetor kanë ardhur 5 mijë shqiptarë me gomone

Deri në 2% e popullsisë së rritur meshkuj të Shqipërisë ka kaluar në Britaninë e Madhe me varka të vogla. Dailymail shkruan se shkruan se gjenerali britanik Dan O’Mahoney zbuloi shifrën tronditëse para deputetëve në komitetin e punëve të brendshme të mërkurën, duke thënë se 12,000 shqiptarë kishin kaluar Kanalin me varka të vogla vetëm gjatë këtij viti.

Më shumë se 38,000 njerëz kanë mbërritur në Mbretërinë e Bashkuar pasi kaluan Kanalin me më shumë se 900 varka në vitin 2022 deri më sot, krahasuar me 28,526 vitin e kaluar. Në fillim të këtij viti, ish-sekretarja e Brendshme Priti Patel pohoi se rreth 60% e njerëzve që mbërritën në MB me varka të vogla këtë verë ishin shqiptarë.

Sidoqoftë, organizata bamirëse e kontrollit të fakteve Full Fact zbuloi se të dhënat për të mbështetur këtë pretendim nuk ishin të disponueshme, megjithëse ata arritën në përfundimin se shifra ishte e saktë për ditë të caktuara gjatë verës. Deputetët dëgjuan gjithashtu se 93% e 38,000 që mbërritën me varka të vogla në vitin 2022 deri më tani kanë aplikuar për azil në MB nga shifra totale prej 98% në 2021.

Megjithatë, aktualisht ka vonesa të mëdha në përpunimin e aplikimeve, me Home Office që përpunon vetëm 4% të kërkesave për azil nga njerëzit që kaluan Kanalin në vitin 2021 deri më tani. Nga 4% e plotësuar, 85% iu dha statusi i refugjatit ose një status tjetër mbrojtjeje. Dan Hobbs, drejtor i azilit, mbrojtjes dhe zbatimit në Ministrinë e Brendshme, tha se aktualisht ekziston një sfidë në përpunimin e kërkesave për azil në kohën e duhur.

Vonesa ka pasur një efekt negativ për sa i përket kostos për taksapaguesit, me 5.6 milionë funte që shpenzohen çdo ditë për strehimin e azilkërkuesve në hotele. Kjo shifër nuk përfshin koston e strehimit të afganëve të zhvendosur në hotele, e cila kushton 1.2 milion paund shtesë në ditë. Shifra totale prej 6.8 milionë paund në ditë për strehimin e azilkërkuesve në hotele mbi 2 milionë paund më shumë se sa qeveria tha se po shpenzonte në shkurt mund të vazhdojë të rritet.

Zyrtarët zbuluan gjithashtu se shkalla e përgjimit të bërë nga policia franceze e emigrantëve që tentonin të udhëtonin nëpër Kanal ka rënë. O’Mahoney i tha komitetit në vitin 2021 se shkalla e përgjimit për policinë franceze që ndalonte migrantët që përpiqeshin të kalonin Kanalin ishte 50% dhe këtë vit ajo ka rënë në 42.5%. Ai pranoi se kjo ishte një përqindje më e ulët, por theksoi se ishte një numër shumë, shumë më i madh, duke treguar se si autoritetet franceze kishin ndaluar 28,000 emigrantë që kalonin Kanalin dhe kishin kapur dhe shkatërruar 1,072 varka deri më tani këtë vit.

 “Është e saktë të thuhet se migrantët mund të tentojnë të kalojnë në më shumë se një rast dhe për këtë arsye ata 28,000 migrantë mund të mos jenë migrantë individualë, të ndryshëm, kështu që janë 28,000 përpjekje. Pra, rritja ka qenë eksponenciale, dhe ne mendojmë se kjo është kryesore, sepse bandat kriminale shqiptare kanë zënë vend në veri të Francës dhe kanë filluar të lehtësojnë një numër të madh emigrantësh. Thjesht për ta vënë këtë në kontekst, ai numër prej 10,000 është midis një dhe dy përqind të të gjithë popullsisë së rritur meshkuj të Shqipërisë që kanë udhëtuar në MB me varka të vogla.

O’Mahoney tha se vetëm një përqindje e ulët e burrave shqiptarë që bënin kërkesa për azil ishin të suksesshëm.

“Disa prej tyre sigurisht që do të kenë nevojë për ndihmën tonë dhe do të bëjnë kërkesa legjitime për azil, por norma e grantit për meshkujt beqarë shqiptarë – rreth 12 për qind. Shumë prej tyre në fakt nuk janë të interesuar të shqyrtojnë kërkesën e tyre për azil. Zakonisht do t’i vendosim në një hotel për disa ditë, më pas do të zhduken dhe do të punojnë ilegalisht në MB për gjashtë muaj, ndoshta një vit dhe më pas do të kthehen në Shqipëri,” tha ai.

Në Francë emigrantët nuk ndalohen dhe përpunohen pasi janë kapur në përpjekje për të kaluar Kanalin. O’Mahoney tha se ligjet franceze e bëjnë të vështirë për oficerët francezë që të ndërmarrin ndonjë veprim në atë mënyrë. Shqetësimet u ngritën gjithashtu në lidhje me kushtet në vendndodhjen e aeroportit Manston në Kent, i cili synohet të jetë një strukturë mbajtjeje afatshkurtër për të përpunuar migrantët kur ata të mbërrijnë në MB.

Deputetët dëgjuan se numri i njerëzve që mbërrinin po “tejkalonte” kapacitetin e zonës dhe disa po mbaheshin atje për një muaj, krahasuar me 24 orët e parashikuara. Kostoja totale e sistemit të azilit në Mbretërinë e Bashkuar ka kaluar 2 miliardë paund në vit, me numrin më të lartë të kërkesave për dy dekada dhe vonesa rekord për njerëzit që presin një vendim.

Shpenzimet e Zyrës së Brendshme për azil u rritën me 756 milion £, nga rreth 1,4 miliardë £ në 2020/21 në 2,1 miliardë £ në 2021/22 – më e larta në rekord dhe më shumë se dyfishi i shumës së shpenzuar në 2019/20, me zyrtarët që luftojnë për të vazhduar me numrin e aplikimeve të reja. Më shumë se 38,000 njerëz kanë mbërritur në Mbretërinë e Bashkuar pasi kaluan Kanalin me më shumë se 900 varka në vitin 2022 deri më sot, krahasuar me 28,526 vitin e kaluar. Të paktën vetëm në tetor 5,000 kanë bërë udhëtimin, sipas shifrave të përkohshme të qeverisë.

About Redaksia

Check Also

Akuza për vrasjet në Elabasan, Ambasada e SHBA paralajmërim për Ballën

Ambasada e SHBA ka mbajtur qëndrim pas akuzave të forta që janë bërë në adresë …

Leave a Reply

Your email address will not be published.