Kulturë

Serbia e Vuçiçit midis Rusisë dhe Europës

Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiç ka fituar 59% të votave në raundin e parë të zgjedhjeve presidenciale, duke siguruar rizgjedhjen e menjëhershme, ndërsa Partia Progresiste Serbe (SNS) e tij ka siguruar një mazhorancë që qëndrueshme, 43%, në rinovimin e parlamentit: ky rezultat elokuent i votës serbe të 3 prillit. Rivali …

Read More »

Ujqit e Stanislav

Në 2017 u dërgova të merrja pjesë në Pen International Congress në Leopoli. Pranova për shumë arësye, njëra prej të cilave krejtësisht personale. Gjyshi im lindi në një qytet vetëm 2 orë në jug të Leopolit dhe nga aty emigroi në Shtetet e Bashkuara rreth 1900. Më ofrohej kështu rasti …

Read More »

Kuptimi që mban pas vetes lulja e quajtur kala

Kala është një lule jashtëzakonisht elegante, e pranishme në shumë shtëpi, festa, madje edhe në momente të trishtuara. Me ditët e para të pranverës, kala pushton me bukurinë e saj të pabesueshme dhe pakkush e di se cila është simbolika e kësaj luleje. Kala në shtëpi është simbol i dashurisë, …

Read More »

Cili është kuptimi i flamurit të Ukrainës?

Flamuri i Ukrainës përbëhet nga dy breza horizontale, të verdhë dhe blu. Ngjyra blu, përfaqëson qiellin e gjerë blu, derisa e verdha përfaqëson fushat e grurit që karakterizojnë vendin. Nga pikëpamja psikologjike, bluja simbolizon qetësinë, ndërsa e verdha simbolizon gëzimin, transmeton Telegrafi. Kombinimi aktual i ngjyrave i ka rrënjët në …

Read More »

Europa e re e shkrimtarëve

Një romancier francez, Olivier Guez, ka mbledhur 27 autorë, nga një për çdo vend të Bashkimit Europian, për të kompozuar me tekstet e tyre një «Grand Tour» nëpërmjet një kontinenti që do të jetë konfuz, por që ndan edhe një shpirt të thellë. Atë – edhe – të kulturës. Le …

Read More »

Euro mbush 20 vjeç

Étienne Perrot S.I. Më 1 janar 2002, 20 vite më par, bankënotat dhe monedhat e quajtura euro, që në gjuhën e ekonomistëve janë quajtur «euro fiduçare», viheshin në dispozicion të publikut në 12 shtete anëtare të Bashkimit Europian. 7 bankënota (5 €; 10 €; 20 €; 50 €; 100 €; …

Read More »

Të gjithë njerëzit e Putinit

Kabina e regjisë e numrit një të Kremlini përbëhet nga personazhe té spikatur té elitës ruse, qé ndajnë me të ambicie gjeopolitike shumé agresive (si pushtimi i Ukrainés), njé prapatokë kulturore dhe operative e mirëpërcaktuar dhe një vizion i vecanté i botës: janë “silovikët”. Le ti njohim më mirë. Le …

Read More »

Poezia e dhimbjes njerëzore në pesë libra të Demir Rusit

Halil RAMA – Mjeshtër i Madh Katër librat me poezi të Demir Rusit: “Ura e fjalës”;  “Mos ik të lutem”; “Anja”; “Mos perëndo o dielli im” dhe  libri me tregime e rrëfime “Djali që bleu vdekjen” janë promovuar bujshëm dhe mirëpritur nga lexuesi Artistja e Popullit Margarita Xhepa, Presidente Nderi …

Read More »