Kulturë

Bulqiza në 75 vite, minierë dhe qytet….

Reportazh 18 shkurti,  festa e qytetit minator – dita zyrtare e krijimit të Minierës së Kromit “Todo Manço” Nga Halil Rama – Mjeshtër i Madh   Sasia e përgjithshme e mineralit të prodhuar në 75 vite i ka kapërcyer 15 milionë ton. Duke konsideruar vlerën e mineralit të kromit, me një …

Read More »

Një pakt i qartë

Në origjinën e miqësisë së gjatë midis vendeve të NATO: një transparencë e panjohur për regjimin rus. Ai i Stalinit si ai i Putinit. Në Uashngton nuk kalon më shumë se 5 minuta në këmbë pa gjetur një memorial. Të përhapur në shtrirjen kilometrike të Mall, hapësirës gjiganteske që shtrihet …

Read More »

Kthesa e familjes Rothschild

Lamtumira bursës, timoni i fortë në detin në furtunë. Kështu ka tejkaluar edhe atë vdekje misterioze në 1996. Askush në epokën moderne nuk ka qenë më i pasur se ata, as “robber barons”, manjatët amerikanëtë naftës, të çelikut, të monedhës. Historiani skocez Niall Ferguson ia detyron pjesë të famës së …

Read More »

Ukraina dhe Rusia, origjina e konfliktit aktual

Tre dekada përbuzje dhe poshtërim Duhet kujtuar një parakusht i domosdoshëm: rusët mendojnë se nuk e kanë humbur Luftën e Ftohtë as ushtarakisht (ushtria e tyre është një prej më të fortave në botë), as teknologjikisht (janë një fuqi hapësinore që bashkëpunon me Perëndimin), as në fushën e inteligjencës (si …

Read More »

Ishulli i çipëve

Pse të gjithë shikojnë nga Tajvani. Planet e Kinës, investimet amerikane, hapësira për Europën. Investigim mbi një konkurrencë globale. Pa dashur të përpiqemi shumë, mund ta imagjinojmë konkurrencën globale për mikroçipët thuajse si një përrallë. “Shumë kohë më parë, të gjithë luftëtarët e botës qenë në kërkim në një thesari …

Read More »

Ujë ka, por jo për të gjithë

Në rajonin kilian të Valparaíso thatësira shkakton racionime dhe probleme për banorët. Përgjegjësia është edhe e një sistemi që privilegjon kultivuesit e mëdhenj. “Me leje”, thotë Verónica Vilches duke ecur në shtratin e lumit La Ligua, krejtësisht të tharë. Flet me lulet e egra që janë rritur falë shirave të …

Read More »

106 vjetori i lindjes së Musine Kokalarit

Nga Bujar LESKAJ 106 vite më parë, në 10 shkurt 1917 në Adana lindi Musine Kokalari, veprimtare politike e kulturore, shkrimtare dhe intelektuale e shquar. Studimet e larta i kreu në Universitetin e Romës, në Itali, të cilin e mbaroi shkëlqyeshëm në vitin 1941. Botoi librin e saj të parë …

Read More »

Proceset ndaj historisë

Pas vendimeve të Nyrembergut kundër hierarkëve nazistë, në shumë raste të tjera liderë të tjerë të rëndësishëm kanë përfunduar prapa hekurave përpara tribunaleve kombëtare apo ndërkombëtare. Ndër më të njohurit, argjentinasi Videla, serbët Millosheviç e Karaxhiç, irakeni Saddam Hussein. Për sa i konsideruar shpesh si shembullimi i «drejtësisë së fitimtarëve», …

Read More »