Kulturë

Arsye dhe kotësi

Veset e intelektualëve? Eksibicionizëm dhe shpërfillje e ndjenjës së përbashkët. I ka demaskuar Paul Johnson, historian dhe dashnor i lirisë. Understatement ishte pika e fortë e tij. Ndoshta për këtë obituary i Paul Johnson, i vdekur pak ditë më parë në moshën 94 vjeçare, ka kujtuar më shumë polemistin sesa …

Read More »

Kujtimet e mia për Sherif bej Delvinën

Edion Petriti E kam njohur që nga vitet 2011-2012, kur vinte e studionte në një sallë leximi të Bibliotekës Kombëtare, ku punoja. E shihje gjithmonë me libra në duar. – Sherif bej, – mbaj mend e pyeta njëherë, – përse e studiojmë historinë? – Edion, – më thoshte Sherif beu …

Read More »

Lufta midis planeve të paqes në Ukrainë

Thuajse në të gjitha luftërat, të gjithë konkurrentët deklarojnë se duan paqen dhe se janë të gatshëm të negociojnë. Të kuptohemi, duan paqen e tyre; atë që synojnë të imponojnë edhe me armë. E ka pohuar kohët e fundit zëdhënësi i Vladimir Putinit, Dmitrij Peskov, duke deklaruar se Moska kurrë …

Read More »

A donte Gorbaçiovi ta shkatërronte Bashkimin Sovjetik?

A donte Gorbaçiovi ta shkatërronte Bashkimin Sovjetik? A mund të ekzistonte akoma sot Bashkimi Sovjetik? A mund t’i përfundojë putinizmi reformat? Pyetje rreth perestroikës që ngurronit t’i bënit, edhe kaq vite më pas Më 25 prill të vitit 1985, Komiteti Qendror i Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik mbajti një seancë …

Read More »

Lufta e klasave e 1877 që Shtetet e Bashkuara e kanë zhdukur

Në verën e 1877, 1 milion punëtorë bënë grevë dhe u ndeshëm me policinë në qytete të ndryshme amerikane. Qe thuajse një luftë e dytë civile, por kësaj radhe të kundërvëna krahu i punës dhe kapitali. Megjithatë është harruar. Greva e parë kombëtare në historinë e Shteteve të Bashkuara ka …

Read More »

Papa europian

“Filozof, teolog, poliglot, pianist, Ratzinger ka mishëruar një botë që po vdes”. Intervistë me filozofin Michel Onfray. “Fuqia e një qytetërimi është e shoqëruar gjithmonë nga feja që e legjitimon. Kur feja gjendet në një fazë rënëse, edhe qytetërimi është; kur ndodhet në një fazë rënëse, qytetërimi kalbet; kur feja …

Read More »

Kina i dorëzohet virusit

Rihapja e vendit shënon daljen zyrtare nga emergjenca e pandemisë, por braktisja e politikave zero covid do të ketë një kosto njerëzore dhe ekonomike shumë të lartë, të cilës do jetë e vështirë t’i mbahet gjurma, pasi Pekini nuk jep informacione. Përpara spitalit popullor të Dezhou, një qytet me 6 …

Read More »