Kulturë

Etni, kombësi, pakicë dhe gjuhë…

Agim Xh. Dëshnica Një ditë vjeshte, i mbetur vetëm në shtëpi, vazhdova leximin e librave të disa profesorëve të zbardhur, botuar lirshëm larg syve të kritikës shkencore. Aty shtroheshin çështje të larmishme për politikën, për figura historike, për identitetin, etninë, toponimet, kombësinë, pakicat kombëtare, gjuhësinë, besimet fetare, ndërrimin e tyre, …

Read More »

Mësimi i gjuhës së huaj…

Agim Xh. Deshnica -Tregim- Thuajse, gjithë të huajt, qofshin edhe profesorë, ndër ta, grekët e italianët sidomos rusët nga Moska, e kanë tepër të vështirë ta mësojnë shqipen, pa le ta zotërojnë. Ndërsa shqiptarët, me përjashtim të rusishtes, i mësojnë gjuhët e huaja lehtësisht, sepse gjejnë në ato gjuhë fjalët …

Read More »

Kur ikte Buharaja…

Nga Agim Xh. DESHNICA -Tri poezi përkujtimi- POETIT TË KËNGËS SË PAKËNDUAR Namik Mehqemeja Me rrezet e fundme një brez i përskuqur-flak, u shtri e u hap mbi Shpirag e befas u fik. Afër lumit nën ulli krisma dhimbje e gjak A fle lumi? A ndjen lumi? A sheh lumi? …

Read More »

Ora Zenith dhe trokitja në portë

Agim Xh. Deshnica Tek po kaloja përmes një dyqani të madh me orë të mbyllura brenda xhameve, m’u kujtuan orët e viteve të shkuar. Qysh në fëmijëri dhe më vonë, në shkollë, kishim dëgjuar tregime nga më tërheqësit për matjen e kohës. Mjetin për këtë qëllim, njëri e quante orë …

Read More »

Kadiu i drejtë

Tregim nga Leon Tolstoi Përktheu Agim Xh Deshnica Mbreti Baukas i Algjerisë deshi të mësonte nëse qenë të vërteta ato që thuheshin se në një nga qytetet ishte një kadi i zoti, që gjente pa vështirësi se kush kishte të drejtë e kush qe fajtor. Asnjë nuk mund të dredhonte …

Read More »

Fan Noli: Unë jam kundër çdo diktature!

Nga Agim Xh. Dëshnica “Flamur bujar për Njerëzi”- Fan S. Noli UNË JAM KUNDËR ÇDO DIKTATURE- Noli 1961 Në vitin 1982 me rastin e 100 vjetorit të lindjes së Nolit, Vatra dhe UNESKO, në konferenca të posaçme shkencore përkujtuan me nderim, ashtu siç i takonte birit të Kombit Shqiptar, Theofan …

Read More »

“Ngërçi në Ukrainë, lufta në Gaza, presidencialet në SHBA: ja çfarë na pret në 2024”

Intervistë me Giampiero Massolo, President i Italian Institute for International Political Studies Presidenti Massolo, këtë numër të revistës tonë provoni të analizoni temat kyçe të 2024. Çfarë viti do të jetë? «Viti që do të vijë do të karakterizohet nga fenomenologji të ndryshme: e para është evoluimi i luftërave në …

Read More »

Lasgush Poradeci – yll ndër yje!

Agim Xh. DESHNICA -Me rastin e ditëlindjes së poetit të madh (27 dhjetor 1899 – 12 nëntor 1987)- Më 27 dhjetor 1899, familjes së Sotir Gushos në Pogradec, u lindi djalë. Atë ditë feste e pagëzuan me emrin Llazar,  por  nga viti 1933,  me botimin e  librit “Vallja e yjeve“ …

Read More »

Arktiku – Dimri i pakënaqësisë

Lundrimi i Arktikut, oqean i ngrirë me detet e shumta të tij, është parasëgjithash një udhëtim në histori që kryhet nga kohëra shumë të lashta deri në të tashmen tonë të komplikuar, kur papritmas këto ujëra të pamundura bëhen të mundura. Lundrimi i Arktikut fillon të prodhojë statistika, të ngjallë …

Read More »

Selçuk Bayraktar, trashëgimtari teknologjik i shekullit turk

Qëllimi i dhëndërrit të Erdoganit nuk është t’i përdorë dronët për ndryshimin e natyrës së luftës, por raportin e turqve me shkencën dhe teknologjinë. Formimi dhe rritja e një lideri, midis Elon Musk dhe Maverick. Mundësia konkrete e zëvendësimit të sulltanit. Në majin e 2022 revista “New Yorker” boton një …

Read More »